© Getty Images

WK ALLROUND SCHAATSEN. Bart Swings sluit eerste dag af op zesde plaats, sprintfenomeen Jordan Stolz zet iedereen te kijk

In een fascinerend gevecht tussen het Amerikaanse sprintfenomeen Jordan Stolz en de rest van de wereld heeft Bart Swings met een bijrol genoegen moeten nemen. Na de eerste dag van het WK allround schaatsen bezet Swings de zesde plaats. Indra Médard is 21ste.

Jorunn Vannoorden
Bron: Belga

Stolz had met een duizelingwekkende 500 meter een straatlengte voorsprong genomen en zijn positie door een sterke 5.000 meter met verve verdedigd. Het verzet van de gevestigde orde van allrounders, onder leiding van de Nederlandse drievoudige wereldkampioen Patrick Roest, was onvoldoende. Ook het Noorse trio Sverre Lunde Pedersen, Halgeir Engebraten en Sander Eitrem konden niets uitrichten. De Italiaan Davide Ghiotto won de vijf kilometer in 6:06.28.

Op de 1.500 meter van zondag heeft Stolz een voorsprong van 3.42. Naar verwachting vergroot Stolz op de metrische mijl de marge, waardoor Roest en de anderen op de tien kilometer voor een onmogelijke opdracht staat. Roest zou in een rechtstreeks duel Stolz op een ronde moeten zeten om de titel te heroveren.

Swings gelooft niet meer in de kansen van Roest. Wel zag hij met bewondering de 6:14.76 van Stolz aan. Zelf kwam hij tot 6.15.44, goed voor de achtste plaats. “Een zwieper na vier ronden heeft die tijd wel beïnvloed. Dat voelde ik de rest van de race”, was zijn commentaar. De misslag op de 500 meter had geen negatieve gevolgen gehad.

Swings weet dat de tweede dag van een allroundtoernooi hem goed ligt. Na de 1.500 meter herstelt hij snel en kan hij relatief fris aan de langste afstand beginnen. Achter Roest zijn de verschillende klein. Zo moet Swings 63 honderdsten goedmaken op Pedersen om de derde plaats te pakken. Maar dan moet hij de twee andere Noren op de 1.500 meter achter zich laten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer