PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw stelt het verkiezingsprogramma voor.
Foto: Belga

PVDA wil met aangepaste miljonairstaks de verkiezingen winnen

De PVDA scoort bijzonder hoog in de peilingen, en ziet eerlijke belastingen als dé inzet van komende verkiezingen. Voorzitter Raoul Hedebouw hoopt dat er na 9 juni een coalitie van linkse partijen ontstaat. 

De PVDA heeft de wind in de zeilen: als de peilingen kloppen, dan haalt de partij om en bij de tien procent, zowat een verdubbeling van de score bij de verkiezingen van 2019. Het was dan ook een zegezekere Raoul Hedebouw, de partijvoorzitter, die het verkiezingscongres toesprak. 

Inhoudelijk lag de focus erg hard op een oud speerpunt: de miljonairstaks. Zij het dat die nu wat bijgeschaafd is: wilde de partij vroeger vermogen boven het miljoen (bovenop de gezinswoning) met maximaal drie procent belasten, dan is dat nu opgetrokken tot 5 miljoen aan twee procent. Het nieuwe voorstel moet elk jaar acht miljard euro opbrengen.

"We hebben dat voorstel in 2008 gelanceerd", zegt Hedebouw in De Zevende Dag op VRT 1. "Maar er zijn nu veel meer miljonairs. Om er zeker van te zijn dat we de middenklasse niet treffen, hebben we ons voorstel geherdefinieerd. Het gaat hier over het rijkste procent van de samenleving."

Volgens PVDA gaan de verkiezingen van 9 juni vooral over eerlijke fiscaliteit. Maar ook over koopkracht. De partij heeft 1.309 voorstellen klaar naar aanleiding van het verkiezingscongres vandaag. Om die op te stellen organiseerde de partij haar eigen "Grote Bevraging".

"Van eind september tot begin februari vroegen we de mening van 104.098 mensen. Dat zijn 104.098 gesprekken die we konden voeren. We gingen luisteren naar de mensen: op straat, in de bedrijven of online."

En ik reik de hand aan Vooruit, zodat die partij weer van richting kan veranderen

Raoul Hedebouw, voorzitter PVDA

Hedebouw wil na de verkiezingen een linkse coalitie zien ontstaan. Met onder andere Melissa Depraetere en Vooruit. "Zij zegt dat ze tegen een miljonairstaks is en dat ze een coalitie wil met de N-VA. Hoe kan een linkse partij zoiets zeggen? Als we rechts en extreemrechts willen bestrijden, dan moeten we links versterken, niet de N-VA achterna lopen. Wij zijn vandaag in Vlaanderen de locomotief op links. En ik reik de hand aan Vooruit, zodat die partij weer van richting kan veranderen”, sprak de PVDA-voorzitter.

De komende maanden gaan Hedebouw en co op meer dan 150 plaatsen langs om hun programma voor te stellen.

Bekijk: Het VRT NWS Journaal snuift de sfeer op, op het congres van PVDA

Videospeler inladen...

Meest gelezen