Direct naar artikelinhoud
NieuwsFrankrijk

Levenloos lichaam gevonden in zoektocht naar vermiste Belg (62) die met wagen werd meegesleurd na noodweer in Frankrijk

Levenloos lichaam gevonden in zoektocht naar vermiste Belg (62) die met wagen werd meegesleurd na noodweer in Frankrijk
Beeld AFP

Bij de zoekactie naar de 62-jarige Belg die zaterdagavond vermist raakte in de gemeente Gagnières, in het Franse departement Gard, hebben de hulpdiensten een levenloos lichaam aangetroffen. Een auto met twee Belgische inzittenden werd er meegesleurd door het water toen ze een brug overstaken. Het zuidoosten van Frankrijk werd getroffen door zware regenval.

en

Een Belgische automobilist werd zaterdagavond als vermist opgegeven in Gagnières, in het zuiden van Frankrijk. De 62-jarige man werd weggespoeld toen hij rond 19.45 uur een brug probeerde over te steken. De weg was nochtans afgesloten en een politieagent had de bestuurder gevraagd om de brug niet over te rijden.

Een passagier van de man – zijn 42-jarige schoonzoon, ook een Belg – raakte nog uit de wagen en zocht zijn toevlucht in een boom. De man werd na ruim twee uur in veiligheid gebracht door reddingswerkers. Beide Belgen wonen al twaalf jaar in Gagnières, vertelde de prefectuur aan het Franse persbureau AFP.

Buitenlandse Zaken bevestigt door de lokale autoriteiten te zijn geïnformeerd dat twee Belgen getroffen zijn. “De eerste persoon werd naar het ziekenhuis gebracht. De tweede is nog vermist”, aldus een woordvoerder. Het consulaat-generaal in Marseille volgt de situatie op de voet, in samenwerking met de lokale autoriteiten.

Twee vrouwen vermist

In Goudargues in het zuiden van Frankrijk zijn twee Belgische vrouwen weggespoeld met hun wagen. Dat melden Franse media. Vanmorgen om even na 5 uur belden ze de hulpdiensten nog om te zeggen dat ze in de problemen zaten, maar daarna werd het contact verbroken. Het gaat om twee vrouwen van 47 en 50 jaar die op reis waren naar Spanje. Duikers zijn sinds vanochtend op zoek naar hen, maar ze zijn nog niet gevonden.

Er was in lokale media ook sprake dat de twee vrouwen de Belgische nationaliteit zouden hebben. Maar dat klopt niet, aldus Buitenlandse Zaken. “De lokale autoriteiten hebben aan het consulaat-generaal van België in Marseille bevestigd dat de incidenten die zich hebben voorgedaan in Goudargues geen Belgische onderdanen betreffen.”

Twee kinderen van 4 en 13

Ook een familie van vier personen, onder wie twee kinderen van 4 en 13 jaar, werd door het water verrast toen ze een brug wilden oversteken over de Gardon in Dions, ten noorden van Nîmes. Ze konden de nooddiensten nog verwittigen nadat ze de brug waren opgereden, maar hun auto werd meegesleurd door het water. De vader en de kinderen zijn vermist, de moeder is door reddingswerkers gevonden en naar het ziekenhuis overgebracht.

Verder is in de Ardèche een man sinds zaterdag vermist. Het gaat om de verantwoordelijke van een waterkrachtcentrale die was vertrokken om de installatie te controleren.

Twee kinderen van 4 en 13
Beeld AFP

Code oranje

In tien departementen in Frankrijk is code oranje afgekondigd door zeer zware regenval. Dat is het op een na hoogste alarmniveau. Het publiek wordt opgeroepen om “zeer waakzaam” te zijn, zo veel mogelijk thuis te blijven en niet in de buurt van waterlopen te komen.

Twitter bericht wordt geladen...

Monica veroorzaakte ook al problemen in Spanje. Zo werd onder meer de provincie Granada in Andalusië geteisterd door wind en felle regenval.