De piano wordt niet alleen gebruikt tijdens liturgische diensten, maar ook tijdens concerten van koren.© RR

Parochie Bret-Gelieren heeft als eerste Limburgse kerk een eigen vleugelpiano

Genk -

De Onze-Lieve-Vrouw van Fatima in Bret-Gelieren is de eerste kerk in Limburg die een eigen vleugelpiano heeft. Het instrument wordt niet alleen ingezet voor liturgische diensten, maar ook tijdens culturele evenementen. “De laatste jaren zijn we ook een beetje een concertkerk.”

Chris Nelis

De piano werd aangekocht in het kader van het kerkenplan, dat streeft naar een efficiënter gebruik van beschikbare ruimte in kerken. “De kerk van Bret-Gelieren heeft zich de laatste jaren geprofileerd als concertkerk”, zegt deken Luc Herbots. “Behalve voor misvieringen wordt de ruimte ook gebruikt voor culturele activiteiten. Er is een degelijke akoestiek, een groot podium en een grote open plek zonder pilaren. Door een fijne samenwerking tussen de kerkfabriek, de stad Genk en de Genker Kunstacademie beschikken we nu over een vleugelpiano. Ook handig voor de koren en ensembles die regelmatig optreden in de kerk.”

Beste

“Meestal huren we inderdaad een piano”, zegt Annemarie Zwakoven van het koor Cantus Vocum. “Maar soms zorgt ook een van onze leden voor een piano. Maar dat is telkens een heel gedoe. Bovendien verloopt de verhuis niet zonder risico. Het zou heel jammer zijn als er stukken zouden aankomen. Nu kunnen zowel wij als de andere koren permanent gebruikmaken van het instrument als we zingen in de kerk van Bret-Gelieren.”

Het gaat om piano van de C.Bechstein Academy. Dat soort piano’s wordt gebouwd in Duitsland en wordt beschouwd als een van de beste in hun soort in de wereld. Deken Herbots wijst erop dat het gebouw in de eerste plaats kerk blijft. “Dat betekent vooral dat er bijzondere aandacht zal uitgaan naar gezinsvriendelijke liturgieën”, zegt Herbots. Op zaterdag 16 maart om 20 uur wordt de piano officieel ingehuldigd met de hulp van het kinder- en meisjeskoor Lirica, het kamerkoor Incantatio en het koor Cantus Vocum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer