Videospeler inladen...

Oekraïense leeuwen Tsar en Jamil uit Natuurhulpcentrum in Oudsbergen veilig aangekomen in Zuid-Afrika

De Oekraïense leeuwen Tsar en Jamil uit het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen zijn na een lange reis veilig aangekomen in Zuid-Afrika. De 2 leeuwen waren vrijdagmiddag vertrokken naar hun definitieve verblijfplaats, een natuurpark in Shamwari. De leeuwen werden 2 jaar geleden, bij het begin van de oorlog in Oekraïne, naar België geëvacueerd en opgevangen in het Natuurhulpcentrum. 

"De reis is wat hobbelig verlopen", vertelt Sil Jansen van het Natuurhulpcentrum. "De douane in Luxemburg was gesloten, dus moesten we met de leeuwen eerst naar Brussel om de nodige vergunningen te krijgen. Terug in Luxemburg had de vlucht 4 uur vertraging, maar voor de rest verliep alles goed."

Vanuit Johannesburg zijn de leeuwen met de vrachtwagen naar het natuurpark in Shamwari gebracht. "Eens in het park aangekomen, schoten de leeuwen als een pijl uit hun vervoerskist."

Het natuurpark wordt de definitieve thuis van Tsar en Jamil. "Nu ze veilig zijn aangekomen in Zuid-Afrika, kunnen ze genieten van een ruime omheinde omgeving waar ze kunnen rondlopen en rusten onder de schaduw van struiken. Dat is het beste wat ik hen kan geven."

Sil Janssen met een van de verdoofde leeuwen
VRT Limburg

De leeuwen vrijlaten in de natuur is geen optie. "Ze waren gewoon om in aanraking te komen met mensen. Ze komen echt naar mensen toe."

Doordat ze te weinig weten over hun genetische afkomst, is het geen goed idee dat ze zich in de vrije natuur zouden voortplanten. "Ze hebben een heel ruim omheind gebied om in te leven. Ze voelen echt het gras tussen hun tenen, en dat maakt me gelukkig", besluit Sil Janssen.  

Meest gelezen