Minder dan 6 op 10 tandartsen treden toe tot conventie: tariefakkoord verworpen

© EPA-EFE

Onvoldoende tandartsen zijn toegetreden tot de nieuwe conventie, die de tarieven voor de terugbetaalde zorg vastlegt. Die conventie zal daardoor niet in werking treden, zo meldt het RIZIV.

Anton Goegebeur
Bron: BELGA

Zorgverleners en ziekenfondsen maken om de twee jaar nieuwe prijsafspraken met het Riziv. De akkoorden leggen onder andere de tarieven van terugbetaalde zorg vast voor patiënten van geconventioneerde zorgverleners. Dat moet voor patiënten een garantie op tariefzekerheid bieden.

Eind 2023 werden verschillende overeenkomsten gesloten voor de periode 2024-2025. Tot 6 maart konden zorgverleners aangeven of ze toetraden tot de overeenkomst. Voldoende huisartsen (86%), logopedisten (67%) en kinesisten (66%) deden dat. Voor hen treedt het akkoord in werking. Maar slechts 57 procent van de tandartsen gaf aan te willen toetreden.

De drempel van 60 procent werd niet gehaald. Daardoor treedt de overeenkomst niet in werking en zijn tandartsen niet verplicht om de overeengekomen tarieven toe te passen.

De onmiddellijke gevolgen voor de patiënt zijn onduidelijk. In Vlaanderen is het al langer zo dat de circa de helft van de tandartsen niet geconventioneerd is. Dat betekent dat de arts de officiële tarieven die met het RIZIV onderhandeld zijn, niet aanvaardt en dus mag aanrekenen wat hij of zij wil. De vraag is wat tandartsen die wél wilden conventioneren, nu zullen doen.

‘Geen tariefzekerheid’

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) zal “op korte termijn” in overleg gaan met de sector, zo meldt het Riziv. Het kabinet wou voorlopig geen verdere commentaar geven. Het akkoord met de tandartsen voorzag een verhoging van het budget met bijna 10 procent. Ook werd een indexering van de honoraria met 6,05 procent afgesproken.

De christelijke mutualiteit betreurt dat de conventie bij de tandartsen werd verworpen. “Dit heeft grote gevolgen voor de patiënt, want zonder akkoord is er geen tariefzekerheid”, klinkt het. CM-voorzitter Luc Van Gorp is van mening dat het akkoord met tandartsen “evenwichtig en ambitieus” was. “Er gaat voldoende aandacht naar preventie, maar er worden ook opnieuw aanzienlijke middelen geïnvesteerd om de toegankelijkheid van de tandzorg te verhogen.”

Ook het socialistische ziekenfonds Solidaris betreurt het grote aantal tandartsen dat uit de conventie is gestapt. “We hebben de afgelopen 2 jaar op rij sterk geïnvesteerd in het opkrikken van honoraria van tandartsen. Blijkbaar was dat voor een groot deel van de tandartsen onvoldoende of wordt dit niet naar waarde geschat”, zegt algemeen secretaris Paul Callewaert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen