Onder meer ex-topman Jeroen Piqueur en ex-minister Luc Van den Bossche moeten naar de rechtbank
Foto: Belga

Jeroen Piqueur, ex-minister Luc Van den Bossche en 10 andere verdachten doorverwezen naar rechter in zaak-Optima

In de Optima-zaak worden 12 verdachten, onder wie ex-topman Jeroen Piqueur en ex-minister Luc Van den Bossche, naar de correctionele rechtbank verwezen. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling beslist, nadat de meeste verdachten beroep hadden aangetekend. 

Optima Bank ging in 2016 failliet, nadat haar banklicentie werd ingetrokken door de Nationale Bank. Er werden "ernstige onregelmatigheden" vastgesteld in het beheer van de bank. Het gerecht startte daarop een onderzoek naar de geldstromen van de bank.

Het gaat onder meer om ex-topman Jeroen Piqueur en zijn zoon, die bestuurder was bij Optima Bank. Daarnaast werd ook Luc Van den Bossche doorverwezen. De voormalige socialistische minister was een tijdlang voorzitter van het directiecomité van Optima Bank en werd later voorzitter van de raad van bestuur van Optima Global Estate, de vastgoedpoot van Optima.

Volgens de onderzoekers zijn er voldoende aanwijzingen van strafbare feiten. Via buitenlandse structuren in Liechtenstein, Zwitserland, Luxemburg en Nederland zou zowat 100 miljoen euro weggesluisd zijn bij Optima Bank. 

De beschuldigingen waren dan ook niet min. Het gaat onder meer om valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, oplichting, misbruik van vennootschapsgoederen, witwas, misleiding van de Nationale Bank en laattijdige aangifte van het faillissement. Al werd niet iedereen doorverwezen voor alle beschuldigingen. 

In beroep

Vrij snel na de beslissing van de raadkamer gingen de meeste beschuldigden in beroep bij de kamer van inbeschuldigingstelling. "Die werden deels onontvankelijk, deels ongegrond verklaard", meldt het openbaar ministerie. De 12 verdachten die de raadkamer doorverwees, blijven dus doorverwezen. 

Maar niet enkel de beschuldigden gingen in beroep. Ook de burgerlijke partijen deden dat. Zij wilden vooral verzekeringsmaatschappij Lombard ook doorverwezen zien. De raadkamer oordeelde dat de mogelijke betrokkenheid van Lombard verjaard is. En ook de kamer van inbeschuldigingstelling blijft daarbij. 

Proces

De zaak kan nu worden ingeleid voor de Gentse correctionele rechtbank. Er lopen nog een reeks zaken voor verschillende rechtbanken rond het faillissement en de aansprakelijkheid van de vroegere bestuurders, maar die zijn uitgesteld in afwachting van de uitkomst van de strafprocedure. Die kan nog jaren aanslepen als de verdediging alle middelen uitput.

Hans Rieder, de advocaat van Jeroen Piqueur, is niet bereikbaar voor commentaar. Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Van den Bossche, geeft geen commentaar.

Meest gelezen