Drugshandel en witwas georganiseerd vanuit Antwerps shoppingcenter: vijftien arrestaties

Bij een grote politieactie in Antwerpen, Israël, Slovakije en Nederland zijn dinsdag vijftien verdachten opgepakt. Ze worden verdacht van drugshandel, witwas en handel in namaakjuwelen. Bij de huiszoekingen werd 232.000 euro cash aangetroffen.

Sam Reyntjens

De actie van dinsdagochtend was het gevolg van een onderzoek dat al ruim anderhalf jaar draaide en dat begon bij de onderschepping van een postpakket met 600 gram cocaïne op Brussels Airport. Het pakket bleek bestemd voor een adres in Israël en was afkomstig uit Antwerpen. De recherche van de politiezone Antwerpen startte een onderzoek en ontdekte dat achter het pakket een grote criminele organisatie schuilging.

“De verdachten reisden regelmatig naar China, Israël, Nederland, Oostenrijk, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast kozen ze voor persoonlijke ontmoetingen in een kantoortje in het Empire Shopping Center in Antwerpen en gebruikten ze buitenlandse rekeningen”, zegt het parket.

Tijdens het onderzoek kwamen nog andere misdrijven aan het licht. Zo zouden op grote schaal namaakjuwelen van hoge kwaliteit verkocht worden. De organisatie zou daarvoor ook beschikken over een goudwinkel aan de grensstreek met Frankrijk waar gestolen juwelen gekocht worden die dan verder versluisd werden naar de Antwerpse diamantwijk waar ze gesmolten werden in een illegale goudsmelterij.

LEES OOK. Waarom helers en witwassers uit hele wereld opduiken in diamantwijk: “Dieven weten dat ze in Antwerpen de beste prijs krijgen voor hun buit”

Grote hoeveelheden cashgeld

“Vanuit China zouden verder ook nog hoogwaardige namaakjuwelen en -horloges ingevoerd worden”, zegt het parket. De organisatie beschikt over een groep koeriers die grote hoeveelheden cashgeld vervoeren en die de namaakgoederen leveren.

“Vanuit China zouden verder ook hoogwaardige namaakjuwelen en -horloges ingevoerd worden”

Het parket

Bij de twintig huiszoekingen van dinsdagochtend werd onder meer de illegale goudsmelterij in de Vestingstraat aangetroffen, zo bevestigt het parket. In het Empire Shopping Center, dat de Diamantwijk met de Appelmansstraat verbindt en waar de bende haar hoofdkwartier had, werd Brilliant Desire verzegeld. Eigenaar Sharon K. is een van de elf verdachten die in Antwerpen, Edegem en Elsene gearresteerd werden. Vier anderen werden opgepakt in Italië, Israël en Slovakije. Negen mensen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. “Vijf mannen tussen 20 en 40 jaar oud werden aangehouden, een man is vrij onder voorwaarden en drie anderen zijn zonder voorwaarden vrijgelaten”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts. Sharon K. werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Sharon K. werd aangehouden, zijn winkel is verzegeld.© rr

Luxewagens en 232.000 euro cash

Bij de huiszoekingen werden minstens 165 horloges, juwelen en nepgoederen en mogelijk vervalste echtheidscertificaten in beslag genomen. “Alles zal nu verder op echtheid gecontroleerd worden”, aldus Aerts. Daarnaast vond de politie ook een alarmpistool, ongeveer tien kilogram omgesmolten en ongestempeld goud, een tweehonderdtal kleine diamanten en ledgers. In het buitenland werden crypto ledgers, juwelen, veertien kilogram drugs en een automatisch vuurwapen met geluidsdemper gevonden.

Bij de zoekingen kon verder ruim 232.000 euro cashgeld in beslag worden genomen. Net als zeven voertuigen, onder meer een Bentley, Lamborghini, Maserati en Porsche.

RECONSTRUCTIE. Hoe miljoenen aan gestolen goud en juwelen in Antwerpen terechtkwamen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Misdaad Antwerpen