© ATV

Sven Pichal keek tien jaar geleden al naar beelden van kindermisbruik, maar verwijderde foto’s

Antwerpen -

Ex-radiopresentator Sven Pichal (44) hield zich tien jaar geleden al bezig met beelden van kindermisbruik. Dat blijkt uit onderzoek van zijn ‘digitale dragers’. De politie vond 35 gewiste beelden terug, de oudste dateren van 2014.

Marc Klifman

Begin deze maand bleek al dat Sven Pichal cocaïne snoof die hij verstopte in zijn locker op de VRT. Er lekte toen ook uit dat hij pakketjes met designerdrugs liet leveren aan de Reyerslaan. Het is in die roes van alcohol en drugs, zo stelde hij, dat hij ’s nachts beelden van seksueel misbruik met kinderen uitwisselde.

LEES OOK. Dit weten we al over drugsgebruik van Sven Pichal: pakketjes vanuit Nederland, link tussen roes en beelden kindermisbruik 

Ondertussen is echter nog nieuwe informatie naar boven gekomen uit het onderzoek. De politie vond op de telefoon en computer van Pichal een 160-tal beelden terug van kindermisbruik. Zoals bekend gaat het om harde, expliciete beelden. Het merendeel van de aangetroffen beelden - foto’s en filmpjes - dateren van vorig jaar. Maar het is de speurders duidelijk geworden dat hij een aantal beelden heeft verwijderd. De politie kon tijdens het onderzoek 35 van die beelden terug recupereren. Het opmerkelijke daarbij is dat de oudste al dateren van eind april 2014. Dat wordt bevestigd aan onze redactie. Dat betekent dat hij tien jaar geleden dus al keek naar beelden van kindermisbruik, en dat het dus niet alleen maar een recent gegeven was. Het parket wil hem daar volgens onze informatie nu ook voor vervolgen.

Sven Pichal mocht intussen de gevangeis verlaten.© BELGAIMAGE

Sven Pichal zat enkele maanden in de gevangenis nadat hij in augustus 2023 gearresteerd werd, maar is ondertussen terug thuis. Hij is inmiddels verlost van zijn enkelband. Uit het onderzoek bleek dat de gewezen radiomaker en VRT-coryfee beelden van jonge misbruikte kinderen bezat, én verspreidde. Voor een goed begrip: hij wordt niet verdacht voor de productie van die beelden.

Bullchat

Wat Pichal aan de speurders verklaarde over de gerecupereerde, oude beelden van tien jaar geleden is niet bekend. Vraag is wel wat zijn uitleg daarvoor is. Na de huiszoeking op zijn werk aan de Reyerslaan stelde de politie vast dat Pichal synthetische drugs, veel 3MMC of een variant, in witte enveloppen op de VRT liet toekomen en bewaarde in zijn persoonlijke locker. Het Antwerpse parket wil hem daarom ook vervolgen voor het bezit van harddrugs.

LEES OOK. Sven Pichal wil absoluut in therapie, maar wat houdt dat eigenlijk in? En wat is het einddoel? 

Het drugsgebruik gaf hij ook toe. Het zou allemaal kaderen in een grotere problematiek: in een roes van alcohol en drugs laat op de avond beelden van kindermisbruik opzoeken en die delen met ‘gelijkgezinden’. Dat gebeurde via Bulllchat, een online chatsite voor homoseksuele mannen waar men op zoek naar extreme seksuele fantasieën.

Walter Damen en Davina Simons, de advocaten van Sven Pichal.

De vraag rijst nu dus in welke context hij dan tien jaar geleden al naar die beelden surfte. Walter Damen en Davina Simons, zijn advocaten, verklaarden na zijn arrestatie al dat hun cliënt “meerdere problematieken” wilde aanpakken. Ze zochten daarom ook zo zwaar naar gepaste begeleiding voor hem. De voorbije tijd benadrukten zij dat Pichal zich strikt aan zijn opgelegde voorwaarden houdt. Zijn advocaten zijn er niet over te spreken dat er informatie gelekt wordt uit het gerechtelijk onderzoek. “Het onderzoek is ook nog niet afgerond, dus er kan nog geen uitspraak gedaan worden over de periode of de beelden”, zeggen Walter Damen en Davina Simons.

Sven Pichal moet op 18 maart - uitgerekend op zijn verjaardag - voor de raadkamer in Antwerpen verschijnen. Het parket - dat vandaag niet wil reageren - zal daar normaal gesproken vragen om hem door te verwijzen naar de correctionele rechtbank.

Als er een proces komt, zal Child Focus zich in ieder geval burgerlijke partij stellen. Ook zij wensen donderdag niet te reageren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER