Archiefbeeld ter illustratie: een jongen zit voor een verwoest gebouw in Rafah, Gaza.
Foto: AP

Hamas heeft voorstel voor bestand voorgelegd aan bemiddelaars, Netanyahu noemt het "onrealistisch"

De islamistische groep Hamas heeft naar eigen zeggen een alomvattend voorstel voorgelegd aan de bemiddelaars om tot een einde van de oorlog in de Gazastrook te komen. Het voorstel omvat onder meer een gevangenenruil en hulpleveringen aan de bevolking. Maar volgens de Israƫlische premier Benjamin Netanyahu houdt Hamas ook vast aan "onrealistische eisen".

In het voorstel van Hamas zou het Israƫlische leger zich namelijk volledig moeten terugtrekken uit de Gazastrook. Eerst moeten ze de drukbevolkte gebieden en de steden verlaten, waarna de ontheemden kunnen terugkeren.

Die geleidelijke terugtrekking zou wel pas moeten starten na de eerste fase van de gevangenenruil. Die zou zich richten op de vrijlating van alle Israƫlische vrouwen, onder wie volgens Hamas ook "vrouwelijke rekruten", kinderen en oudere en zieke gijzelaars. In ruil zou Israƫl 700 tot 1.000 Palestijnse gevangenen moeten vrijlaten, onder wie 100 mensen die in Israƫl een levenslange straf uitzitten.

Pas na die eerste gevangenenruil en de geleidelijke terugtrekking van het Israƫlische leger zou de rest van de Israƫlische gijzelaars vrijkomen.

"Onrealistische eisen"

Het plan werd volgens een bron binnen Hamas overgemaakt aan Egypte en Qatar, die de Verenigde Staten op de hoogte zullen brengen. "Een akkoord zal afhangen van het Israƫlische standpunt en de mate van druk die de VS zullen uitoefenen op Benjamin Netanyahu en zijn regering", aldus de bron.

De Israƫlische openbare omroep Kan sprak gisteren nog op gezag van een anonieme bron van een positieve stap en "redelijke" eisen. Volgens de bron zou het document kunnen leiden tot een akkoord. Maar volgens Netanyahu was het plan dus nog steeds gebaseerd op "onrealistische eisen".

Druk van Qatar

Volgens Netanyahu voert Qatar druk uit op Hamas en begint dat ook te werken. Doha zou er volgens zijn kabinet mee gedreigd hebben om leden van Hamas het land uit te zetten en hen geen geld meer te geven als ze geen toegevingen doen tijdens de onderhandelingen. Die beweringen konden niet onafhankelijk worden gecontroleerd.Ā 

Egypte, Qatar en de VS proberen een langer staakt-het-vuren af te dwingen, in ruil voor een gefaseerde vrijlating van de Israƫlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen. De onderhandelingen verlopen stroef.

Luister: Midden-Oostenexperte Inge Vrancken noemt voorstel van Hamas nieuwe kans voor onderhandelingen

Meest gelezen