© Costa group

Australisch bedrijf kweekt grootste bosbes ter wereld: zo groot als een golfbal

Een Australisch bedrijf heeft de grootste bosbes ter wereld gekweekt. De bes had ongeveer de diameter van een golfbal.

SGG

“Toen we ze op de weegschaal legden, was ik een beetje geschokt”, zei Brad Hocking, hoofd van de bosbessen afdeling bij Costa, een fruit- en groenteteler in het Australische Corindi. “Ik wist dat ze groot waren, maar ik moest toch even twee keer kijken om het zeker te weten.”

Eén exemplaar stak erbovenuit toen ze in Corindi op 13 november aan het plukken gingen. Een blauwe bes, de grootte van een golfbal en tien keer zo zwaar als een normale bosbes. De reusachtige bes woog 20,4 gram en had een diameter van 39,32 mm. Daarmee is een record gebroken. De vorige recordhouder woog 16,2 gram en was 36,33 mm breed.

De recordbosbes behoort tot de Eterna-soort, een bosbes die het bedrijf zelf ontwikkelde. Hocking zei dat, hoewel er meestal een kwaliteitsverlies wordt verwacht bij grotere vruchten, bosbessen van de Eterna-variëteit “stevig zijn met een zeer goede houdbaarheid”.“De ervaring van de consument is consistent goed met een geweldige smaak”, zei hij. “Het is echt uitstekend dat het al die eetkwaliteiten behoudt, zelfs met het grote formaat dat het levert.”

En het kan zelfs nog groter, zegt het bedrijf. “Het potentieel is er.” Al was dat niet meteen de grootste focus van het kweekproces.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer