Fani Willis en Nathan Wade.© REUTERS

Rechter: “Trump-aanklager Fani Willis kan aanblijven indien consultant van zaak wordt gehaald”

Consultant Nathan Wade moet van de zaak gehaald worden als Fani Willis, de openbare aanklager die de zaak tegen Donald Trump wegens verkiezingsinmenging in Georgia leidt, wil aanblijven. “De vervolging van deze zaak kan niet kan doorgaan tot hierover een beslissing is genomen”, oordeelt rechter Scott McAfee vrijdag.

wver

De strafzaak tegen de oud-president en achttien medeverdachten draait om hun pogingen de verkiezingsuitslag van 2020 ongedaan te maken, door Republikeinse bestuurders en stembusmedewerkers onder druk te zetten.

Hoofdaanklager Fani Willis gaf toe dat zij een “persoonlijke verhouding” heeft met een van haar ondergeschikten: Nathan Wade, een getrouwde man die zij – volgens critici zonder de juiste kwalificaties – van buiten het openbaar ministerie inhuurde in het kader van het onderzoek naar Trump.

LEES OOK. Openbaar aanklager van Trump geeft “persoonlijke relatie” met haar consultant toe, rechtszaak mogelijk in gevaar

Willis, een Democraat die het openbaar ministerie in Fulton County leidt, verklaarde dat haar affaire met Nathan Wade begon in 2022, toen hij al voor haar werkte, en dat er nooit sprake is geweest van “direct of indirect financieel gewin”.

De verhouding kwam eerder dit jaar aan het licht toen de advocaat van een medeverdachte van Trump Willis ervan beschuldigde dat ze haar “vriendje” in 2021 een lucratieve baan had gegeven, en dat zij daar zelf van profiteerde omdat hij haar meenam op romantische reisjes. Zowel Willis als Wade zou van de zaak afgehaald moeten worden, meent de advocaat van Michael Roman, een voormalige campagnemedewerker van Trump.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer