Minister van Justitie Van Tigchelt.
Foto: Belga

Minister van Justitie Van Tigchelt verontschuldigt zich bij cipiers: "We doen ons uiterste best om het werkbaar te houden"

Naar aanleiding van het zware geweld in de gevangenis van Antwerpen heeft minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) het gevangenispersoneel in een brief verzekerd dat hij maatregelen neemt om hun "uitzonderlijk moeilijke" werkomstandigheden te verbeteren. "Maar het klopt dat dit nog onvoldoende is om het werkbaar te houden", erkent hij in de brief. De vakbonden zijn niet onder de indruk.

Het wrede incident in de gevangenis van Antwerpen, waarbij een gedetineerde zwaar werd mishandeld door verschillende medegevangenen, heeft minister van Justitie Paul Van Tigchelt in zijn pen doen kruipen. In een brief aan het gevangenispersoneel wenst hij in de eerste plaats de medewerkers die er rechtstreeks bij betrokken waren veel sterkte toe.

Verder geeft Van Tigchelt in het schrijven toe dat de overbevolking en de verouderde infrastructuur het werk in de Belgische gevangenissen bijzonder moeilijk maken. "Het werk dat jullie doen, is echt niet iedereen gegeven. Dat besef ik ten volle. En jullie geduld wordt al langer op de proef gesteld. We doen ons uiterste best om jullie werkomstandigheden en de leefomstandigheden voor gedetineerden te verbeteren", zo belooft hij.

De minister wijst het personeel erop dat er structurele maatregelen zijn genomen om 1.200 plaatsen bij te creëren en celstraf als laatste redmiddel in te voeren. "We voeren ook de korte straffen opnieuw uit, om recidive en strafinflatie te verminderen. Ik weet dat jullie achter deze visie staan, maar dat jullie vooral willen dat het niet enkel in de toekomst beter wordt, maar ook vandaag haalbaar en werkbaar blijft", luidt het in de brief. 

Als maatregelen op korte termijn verwijst Van Tigchelt naar de herinvoering van het verlengd penitentiair verlof, het beletten dat geïnterneerden vanuit het forensisch zorgcircuit terugkeren naar de gevangenis en het versnellen van de terugkeer van buitenlandse gevangenen zonder recht op verblijf. Deze maatregelen hebben het mogelijk gemaakt om het aantal mensen in de gevangenissen met 275 te verminderen, stelt hij. 

"We zetten ook opnieuw in op de versnelde aanwervingsprocedure om de personeelskaders te versterken en de extra capaciteit zo snel mogelijk in gebruik te kunnen nemen. Maar het klopt dat dit nog onvoldoende is om het werkbaar te houden. We blijven de maatregelen daarom verder evalueren en sturen bij waar nodig", zo besluit de minister.

Vakbonden niet tevreden

De vakbonden lijken niet erg onder de indruk te zijn van inhoud van de brief. Ze zien dat de minister het gevangenispersoneel een hart onder de riem wil steken. "Uiteindelijk eindigt hij met de boodschap dat hij weet dat het onvoldoende is", reageert Robby De Kaey van de socialistische vakbond ACOD in Terzake. 

"Dat de minister de genomen maatregelen enkel zal evalueren en bijsturen, daar koopt men niets voor, hoor", luidt de conclusie namens het personeel dat vandaag nog gestaakt heeft tegen de overbevolking en het personeelstekort in de gevangenissen.

Bekijk: Vakbondsman Robby De Kaey is niet onder de indruk van de brief

Videospeler inladen...

Meest gelezen