Chris Janssens: "Heel die woke industrie willen wij op droog zaad zetten."
Foto: VRT NWS

Vlaams Belang geeft inkijk in verkiezingsprogramma: "Geen subsidies meer voor multiculturele clubjes"

Overheden, verenigingen of bedrijven die een diversiteitsbeleid voeren door bijvoorbeeld positief te discrimineren, mogen geen subsidies meer krijgen. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat Vlaams Belang volgende week voorstelt op een congres. "Eerst onze mensen", vindt Vlaams fractievoorzitter van Vlaams Belang Chris Janssens.

"Wij willen Vlaanderen minder in the picture zetten als immigratieland", zegt Chris Janssens in De Ochtend op Radio 1. En hoewel migratie eigenlijk geen Vlaamse bevoegdheid is, wil Vlaams Belang toch "initiatieven" nemen, mocht de partij aan de macht komen. "Ik denk dan aan het voorbehouden van sociale woningen voor eigen mensen, een strenger integratiebeleid en heel die subsidie-industrie voor integratie die op de schop moet."

Volgens hem geeft de huidige Vlaamse regering-Jambon namelijk "heel wat woke organisaties, multiculturele en linkse clubjes" onterecht subsidies. Hij verwijst onder meer naar de burgerbeweging Hart boven Hard, de vzw Orbit, die werkt rond superdiversiteit en de sociaal-culturele vzw Voem. Hij noemt dat "linkse vzw's die liever allochtonen in een slachtofferrol houden dan in te zetten op integratie en zelfredzaamheid". 

Vlamingen worden gediscrimineerd omdat vreemdelingen positief gediscrimineerd worden

Chris Janssens, Vlaams fractieleider voor Vlaams Belang

"Heel die woke industrie willen wij op droog zaad zetten. Iedereen mag zijn hobby's hebben, maar niet op kosten van de belastingbetaler. Wij zijn een partij die opkomt voor onze culturele identiteit en onze tradities en die worden door heel die woke onzin in gevaar gebracht."

Bekijk: Chris Janssens (Vlaams Belang): "Onze tradities worden door heel die woke onzin in gevaar gebracht":

Videospeler inladen...

Wat is woke ook alweer?

Woke is een term uit de Afrikaans-Amerikaanse cultuur, afgeleid van het Engelse awakening. Letterlijk betekent dat: je wordt wakker, je bewustzijn is verscherpt. Met die term klopte de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap zich op de borst. Het moest gedaan zijn de tweede viool te spelen, ze zou racisme niet meer pikken. 

De term woke duikt ook op rond andere grote thema's, zoals de klimaatverandering, of bij andere minderheden die in het verleden belachelijk zijn gemaakt, zijn uitgesloten, of gediscrimineerd, bijvoorbeeld op basis van hun seksuele voorkeur of genderidentiteit. Als je dat samenneemt, heb je de aandachtspunten van de woke community

"Er het maximum uithalen"

Over hoe je de stempel 'woke' dan juridisch afbakent, kon Janssens niet echt veel kwijt. Maar zelfs dan nog laat het programma van Vlaams Belang weinig aan de verbeelding over. 

Zo staat erin te lezen dat subsidies ook moeten verdwijnen voor overheden, verenigingen of bedrijven "die zich bezondigen aan (positieve) discriminatie". Of zoals Janssens het noemt: "multicultureel diversiteitsbeleid". "Vlamingen worden gediscrimineerd omdat vreemdelingen positief gediscrimineerd worden, bijvoorbeeld bij aanwervingen", vindt Janssens. "Dat willen wij op de schop. Eerst onze mensen."

Volgende week legt Vlaams Belang zijn programma voor aan de leden. "Als de kiezer dat legitimeert, zullen wij dat natuurlijk op tafel leggen bij regeringsonderhandelingen. We zullen proberen er het maximum uit te halen."

Bekijk: het volledige ontbijtgesprek van Michaël Van Droogenbroeck met Chris Janssens

Videospeler inladen...

Meest gelezen