© BELGA

Antwerp en Union delen de punten na zinderende slotfase

Antwerp heeft in eigen huis op de valreep een punt gepakt tegen leider Union. Invaller Gyrano Kerk kon in blessuretijd de late 0-1 van Gustaf Nilsson nog uitwissen. Antwerp en Union beginnen zo met gemengde gevoelens aan de Champions’ Play-offs.

Koen Frans

Kansarme eerste helft

In de eerste helft kreeg Antwerp de bal van leider Union, de competitieleider loerde op de tegenaanval. Maar echt grote kansen bleven achterwege. Anthony Moris en Jean Butez moesten voor de pauze allebei welgeteld één keer ingrijpen. Moris kon een slap schot van Bataille makkelijk plukken, Butez moest toch even gaan liggen op een poging van Eckert. Tussendoor claimde Antwerp een strafschop na een contact tussen Sykes en Balikwisha in de zestien. Scheidsrechter Van Driessche zag er (terecht) geen graten in.

Aan de overkant werd Nilsson het mikpunt van de thuisaanhang nadat hij bij een uittrap van Butez ostentatief was gaan liggen. Een poging van diezelfde Nilsson vanop ruim dertig meter vloog nog huizenhoog over en was illustratief voor de kansarme eerste helft op de Bosuil. De logische ruststand was 0-0.

© BELGA

Kansen voor Union

Tijdens de rust bleef de licht gekwetste Janssen, die nochtans aan een degelijke partij bezig was, in de kleedkamer. Ondrejka kwam hem aflossen. Binnen de minuut toonde de Zweed zich al. Hij knalde vanuit een schuine hoek recht in de armen van Moris. Antwerp domineerde de openingsfase van de tweede helft. Bataille poeierde een afgeslagen voorzet van Balikwisha staalhard voorlangs.

Maar het was Union dat op de tegenstoot de beste kans van de wedstrijd kreeg. Nilsson bleef oog in oog met Butez niet kalm genoeg en knalde het leer van dichtbij op de Franse doelman. Na Nilsson en Sykes kreeg intussen ook Machida het hele stadion over zich heen. De minzame Japanner knalde een bal onnodig hard tegen Ejuke. Onsportief, maar niet strafbaar. Voordien werd Machida overigens zelf een keertje onder de graszoden gestoken door Bataille, die daar erg goed wegkwam met een gele kaart.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Antwerp had in de tweede helft nóg meer balbezit dan voor de pauze, maar de grootste kansen waren nu overduidelijk voor Union. Lapoussin gleed door de verdediging van de Great Old, maar ook hij bleef oog in oog met Butez niet koelbloedig genoeg.

LEES OOK. ONS OORDEEL. IJzersterke Butez op Champions’ Play-offs niveau, Alderweireld zet eigen foutje zelf mee recht

Rood Machida, goal Nilsson

In de laatste twintig minuten van de partij mocht Antwerp tegen een mannetje minder spelen. De geviseerde Machida kreeg zijn tweede gele kaart na een fout op Balikwisha. Niet dat de thuisploeg daar echt van kon profiteren. Antwerp voetbalde in het eerste kwartier na de rode kaart van Union geen enkele noemenswaardige kans meer bij elkaar. Straffer nog: Nilsson – uitgerekend hij – knikte vijf minuten voor tijd zowaar zelfs de 0-1 tegen de touwen. De Zweed troefde na een hoekschop van Puertas zijn belager Alderweireld af in de lucht en kopte de bal onhoudbaar voorbij Butez.

© BELGA

In het absolute slot voerde Van Bommel nog vier wissels door. Antwerp speelde nu alles of niets en ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er uiteindelijk ook nog in minuut 92. Invaller Gyrano Kerk was Sykes en Moris te snel af en tikte de bal in het lege doel. De thuisploeg wilde meer en liet aanvoerder Alderweireld vooraan staan. Uiteindelijk leverde dat geen tweede treffer meer op. Door de puntendeling begint Antwerp als derde in de stand aan de Champions’ Play-offs. Het volgt na de halvering van de punten op negen eenheden van leider Union. Maar beide ploegen zullen het gevoel hebben dat er vandaag meer in zat.

© BELGA

Antwerp Logo
Antwerp
:
Union Logo
Union
Bijna deed een tienkoppig Union dé zaak van het weekend na een late kopbalgoal van Nilsson, maar in de slotfase profiteerde de ingevallen Kerk nog van een foutje van Moris. Union en Antwerp krijgen er op de slotspeeldag zo elk nog een puntje bij.
Puertas jaagt de vrije trap de tribunes in, meteen ook het laatste wapenfeit van deze topper.
We blijven hier maar doorspelen, Union krijgt nog een vrije schop op een interessante plek!
Nilsson duikt nog maar eens op het perfecte moment op in de zestien. Hij kan er bijna zijn hoofd tegen zetten, maar Van Den Bosch belet dat hij nog eens kan scoren.
Beide ploegen gaan nog op zoek, maar de tijd dringt! We zitten in de slotminuut van de toegevoegde tijd.
Alderweireld kopt een verre uittrap van Butez goed door. Moris komt uit zijn doel, maar zit naast de bal, waardoor Kerk de gelijkmaker in een leeg doel kan schuiven.
Ei zo na wordt het 1-1! Ondrejka swingt een heerlijke voorzet richting tweede paal, waar Ilenikhena net over de dwarsligger knikt. 
Ongelofelijk, Union doet het opnieuw! Puertas schildert een corner op het hoofd van de opduikende Nilsson, die het leer heerlijk voorbij alles en iedereen knikt. 0-1 Union, dat virtueel een gouden zaak doet! Voor Puertas is het al zijn zestiende assist van het seizoen!
Daar is de zoveelste gele kaart in deze tweede helft. Ejuke wordt gepasseerd door Puertas en haalt hem dan maar onderuit. Het gebeurt allemaal voor een woedende Blessin, die ook geel krijgt.
Wachten op gevaar
We kregen toch al meer kansen dan in de eerste helft, maar het blijf toch maar pover op de Bosuil qua doelgevaar. We naderen de slotfase, krijgen we nog een goal?
Ondertussen is Mark Van Bommel aan het nadenken over zijn gameplan voor de slotfase. Hij wil gebruik maken van die man meer.
Blessin wil na de rode kaart voor Machida geen risico's nemen en brengt Charles Vanhoutte - net zoals in Fenerbache - centraal achterin.
Hij flirtte er daarnet al mee, nu is het echt een feit. Koki Machida haalt een counter eruit en krijgt zijn tweede geel karton. Union moet nog een twintigtal minuten met z'n tienen verder.
De verdediger heeft nul oog voor de bal en trekt Puertas naar de grond. Puur spelbederf, een terechte gele kaart dus voor de youngster.
Belga