Russische staatstelevisie roept Vladimir Poetin uit tot winnaar van presidentsverkiezingen met bijna 88 procent van de stemmen

Uit de eerste exitpolls blijkt dat Poetin een ruime voorsprong heeft bij de Russische presidentsverkiezingen. Hij zou bijna 88 procent van de stemmen gehaald hebben en werd door de staatstelevisie dan ook als winnaar uitgeroepen.

SGG

LEES OOK. 88 procent van de stemmen volgens exitpolls, dat is zelfs voor hem ongezien: Poetin boekt ‘weergaloos succes’ bij presidentsverkiezingen

Niemand twijfelde er nog aan, maar het ziet er naar uit dat Vladimir Poetin opnieuw als winnaar uit de bus zal komen bij de Russische presidentsverkiezingen.

Russen konden van vrijdag tot zondag hun stem uitbrengen en volgens de centrale kiescommissie behaalde Poetin 87,97 procent van de stemmen, na de telling van de stembrieven uit 24 procent van de kiesbureaus.

De Russische staatstelevisie riep de 71-jarige Poetin zondag al uit tot winnaar, op basis van verschillende exitpolls van instituten die dicht bij het Kremlin staan. De eerste echte resultaten worden op maandag verwacht. Gewoonlijk komen de prognoses overeen met de uiteindelijke verkiezingsresultaten. Het zou gaan om een record voor Poetin, die in 2018 nog 76,7 procent van de stemmen achter zijn naam kreeg.

LEES OOK. Rusland-expert Bruno Beeckman over verkiezingsweekend: “Als ze konden, zouden ze zelfs de kippen laten stemmen”

Poetin zal zich nu kunnen opmaken voor een nieuwe ambtstermijn van zes jaar. Poetin werd in het jaar 2000 voor het eerst als president gekozen. Hij deelt dus al 24 jaar lang de lakens uit in Rusland: twintig jaar als president en tussendoor ook vier jaar als eerste minister (2008-2012). Zijn nieuwe ambtstermijn is daardoor zijn vijfde en zal lopen tot 2030. Als gevolg van de grondwetswijziging die in 2020 werd doorgevoerd, mag hij daarna overigens opnieuw een gooi doen naar het presidentschap. In theorie kan hij dus in het zadel blijven zitten tot 2036, wanneer hij 83 jaar oud zal zijn.

Hoewel de verkiezingen werden overschaduwd door de oorlog in Oekraïne, de verzuurde relaties met het westen en de dood van opposant Aleksej Navalny, was de inzet van de kiesstrijd niet erg groot. Dat Poetin de presidentsverkiezingen zou winnen, leek immers al een uitgemaakte zaak. De voornaamste tegenstanders van zijn regime verblijven in ballingschap in het buitenland, zitten in de cel, of zijn plots overleden. De stembusgang leek enkel als doel te hebben om Vladimir Poetin de nodige legitimiteit te verschaffen.

LEES OOK. De race is bij voorbaat gelopen: Poetin wil voor altijd president van Rusland zijn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER