Westerlo redt zich, Genk naar Champions’ Play-offs, maar ongemakkelijk tafereel in slot wedstrijd overschaduwt feest

Een gelijkspel (1-1) in het Westelse Kuipje volstond voor KRC Genk om het ticket voor de Champions’ Play-offs op zak te steken. Aanvoerder Bryan Heynen zorgde in de slotfase met tien tegen elf voor de verlossende gelijkmaker. Omdat Westerlo officieel gered was, kon het feest losbarsten in het Kuipje. De laatste minuten werd er zelfs niet meer gevoetbald, een bevreemdend tafereel.

Marnik Geukens

Met Arokodare en Ait El Hadj als de verwachte vervangers van de geblesseerden Sor en Oyen ging KRC Genk op zoek naar zijn ticket voor de Champions’ Play-offs. Maar de vice-kampioen moest in de openingsfase vooral achter de bal hollen, niets deed uitschijnen dat thuisploeg Westerlo in de onderste regionen van het klassement kampeerde en nog niet helemaal zeker was van het behoud. Zo mocht Madsen de eerste doelpoging van de avond voor zijn rekening nemen, Vandevoordt ging gepast plat.

Kayembe mist dé kans op 0-1

Na een tiental minuten herstelden de bezoekers het evenwicht, de eerste Genks kans viel op hoekschop. Arokodare klom het hoogst, Bolat tikte zijn kopbal onder de deklat weg. Veel meer doelgevaar viel er in een evenwichtig en fel bevochten eerste half uur niet op te tekenen. Het was wachten op een volgende stilstaande fase. Vandevoordt weerde de kopbal van Neustädter af, Piedfort knalde van uit een scherpe hoek de rebound hoog over.

Westerlo viert.© Isosport

Nadat Heynen, Bonsu Baah en Sydorchuk hun pogingen niet binnen het doelkader kregen gericht, leek Genk in het slot van de eerste 45 minuten alsnog op voorsprong te klimmen. Bonsu Baah zette heel knap enkele tegenstrevers op het verkeerde been en legde de bal achteruit voor de aanstormende Kayembe. De plaatsbal van de Genkse linksachter scheerde echter de buitenkant van de paal. Dit was dé kans op de 0-1, eens te meer toonde Genk zich niet van zijn efficiëntste zijde.

Rood voor Bonsu Baah,Tagir scoort

Ook na rust was het doelgevaar schaars, waardoor de situatie vooral voor KRC Genk precair bleef. Door de ruime achterstand van Charleroi in Gent was Westerlo inmiddels gered maar één doelpunt van KV Mechelen in Leuven zou volstaan om de bezoekers naar Play-off 2 te verwijzen.

Het stimuleerde Genk om de druk te verhogen en Westerlo steeds meer achteruit te duwen. Tot Bonsu Baah onnodig reageerde op een provocatie van Neustädter en met zijn derde rode kaart van het seizoen zijn ploeg in de steek liet.

Tot overmaat van ramp duwde Tagir op aangeven van Reynolds de 1-0 tegen de netten, in minuut 80 kleurde de hemel pikzwart voor de bezoekers.

Heynen redt de meubelen

Als de nood het hoogst is, is Bilal El Khannouss achter nabij. Met een indrukwekkende actie rolde hij de Westelde defensie op, niet toevallig was aanvoerder Heynen de inlopende man, die de verlossende 1-1 op het bord knalde.

Westerlo gered, KRC Genk in de Champions’ Play-offs: dat betekende iedereen tevreden. Het zorgde voor een ongemakkelijk tafereel in blessuretijd, waarin de thuisspelers niet langer druk zetten, terwijl de Genkverdedigers de bal rondspeelden. Geen fraai beeld maar uitgezonderd een boos gesticulerende Westelse vice-voorzitter maalde daar geen van de 8.000 toeschouwers om. Samen zetten ze een lange feestnacht in.