De gevangenis van Vorst (archieffoto)
Foto: Belga

Overbevolking Belgische gevangenissen afgelopen week licht gedaald

De overbevolking in onze gevangenissen is de afgelopen week lichtjes afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Justitie. De cipiers in verschillende Belgische gevangenissen hebben de afgelopen maanden verschillende keren actie gevoerd tegen die overbevolking, maar dankzij een aantal maatregelen zijn er nu toch al wat minder gevangenen dan vorige week. 

Op dit moment zijn er 12.070 gedetineerden voor 10.743 plaatsen in de 36 Belgische gevangenissen of een overbevolking van 12,35 procent. Dat is een daling in vergelijking tot vorige week, toen er nog een overbevolking van 15 procent was. Dat meldt het Directoraat-Generaal Penitentiaire inrichtingen (DG EPI) zondagavond.

Het Directoraat-Generaal neemt naar eigen zeggen maatregelen tegen de overbevolking, zowel wat betreft de instroom als wat betreft de uitstroom. Het werkt op de uitstroom met maatregelen zoals het verlengd penitentiair verlof om de druk op de gevangenissen te verlagen en de grondslapers weg te werken.

"Op dit moment gaat het over meer dan 214 gedetineerden die dit penitentiair verlof kregen sinds de start van deze maatregel op 13 maart. Voor Antwerpen gaat het over 15 personen die verlengd penitentiair verlof kregen", zegt woordvoerder Tom Van Wynsberge.

Overleg met politie, parket en rechtbanken

Wat betreft de instroom is er volgens Van Wynsberge overleg met de politie, het parket en de rechtbanken. Justitie werkt samen met haar partners en gaat met hen in overleg om zo de opname van nieuwe gedetineerden zo vlot mogelijk te laten verlopen. Het is echter niet aan de federale overheidsdienst Justitie om te bepalen wie er in de gevangenis instroomt, benadrukt Van Wynsberge.

Hij voegt eraan toe dat er op één week tijd voor Antwerpen 94 personen uitgestroomd zijn en er kwamen er 47 personen binnen. Het gaat onder meer over 3 kortgestraften en 6 langgestraften die zijn opgesloten. Daarnaast zijn er 11 veroordeelden die een strafonderbreking kregen, 17 die onder elektronisch toezicht werden geplaatst en zijn er ook 10 beklaagden die worden opgesloten in afwachting van hun proces.

De 24-urenstaking die donderdagavond van start ging in de Belgische gevangenissen, werd ruim opgevolgd. De nieuwe staking kwam er om de overbevolking en de veiligheidstoestand in de gevangenissen aan te kaarten.

Meest gelezen