Foto: Belga

Grote meerderheid van laagopgeleiden en alleenstaande ouders geeft aan moeilijk rond te komen

De meerderheid van de mensen met enkel een diploma middelbaar onderwijs én alleenstaande ouders geeft aan moeilijk tot zeer moeilijk rond te komen met hun gezinsinkomen. Zelfs werk is geen garantie op financiële zorgeloosheid: bijna 1 op 3 werkende ouders, geeft aan moeilijk tot zeer moeilijk rond te komen. Dat blijkt uit de gezinsbarometer, een bevraging van de Gezinsbond

De koopkracht van gezinnen (hoeveel een gezin gemiddeld kan kopen) staat onder druk. De globale index van de gezinsbarometer, die elk kwartaal ouders in Vlaanderen met kinderen tussen 0 en 18 jaar op 5 levensdomeinen bevraagt, daalt verder naar 6,5 op 10. 

De Gezinsbond maakt zich vooral zorgen over de inkomensindex. In nog geen jaar tijd is die van 6,3 naar 5,3 op 10 gegaan en staat de index "zorgwekkend laag", meldt de gezinsorganisatie.

1 op de 7 gezinnen zoekt financiële hulp

Zelfs werk hebben is dus hoe langer hoe minder een garantie op financiële zorgeloosheid. Liefst 32 procent van wie werkt, geeft aan eerder moeilijk tot zeer moeilijk rond te komen. 

1 op de 7 gezinnen in Vlaanderen heeft vorig jaar financiële hulp gezocht bij familie of vrienden. De energiefactuur weegt door, maar ook de hoge prijzen in de supermarkten. "Voedingsmiddelen zitten nog altijd veel hoger in prijs dan pakweg enkele jaren geleden", zegt Ivo Mechels, voorzitter van de Gezinsbond.

18 procent van de werknemers heeft geen spaargeld

Vooral in de groep met het laagste opleidingsniveau zijn de resultaten verontrustend. Zo geeft 80 procent van de ondervraagden met enkel een diploma lager middelbaar onderwijs aan eerder moeilijk tot zeer moeilijk rond te komen met het gezinsinkomen. Bij de groep alleenstaande ouders is dat 69 procent. 

Van de gezinnen met een gezinslid met een zorgbehoefte maakt 54 procent zich zorgen over het gezinsbudget. Bij de groep met een masterdiploma geeft slechts 13 procent aan moeilijk tot zeer moeilijk rond te komen met het gezinsinkomen. 

De koopkracht van gezinnen staat echt hard onder druk en het gaat verder de foute kant op

Ivo Mechels, voorzitter Gezinsbond

Ook de spaarreserves scoren slecht: 18 procent van wie werkt, heeft helemaal géén reserve, nog eens 24 procent geeft aan een spaarreserve te hebben van minder dan 3 maanden loon.

"Nog geen jaar geleden bij de eerste gezinsbarometer was dit respectievelijk nog 13 en 21 procent. De koopkracht van gezinnen staat echt hard onder druk en het gaat verder de foute kant op", zegt Ivo Mechels. 

Twee realiteiten

Er zijn voor de Gezinsbond duidelijk twee realiteiten. Hoogopgeleide werknemers met een goedbetaalde job en extralegale voordelen hebben over het algemeen een groot welbevinden op alle levensdomeinen. 

Maatregelen om koopkracht van gezinnen te beschermen en versterken zijn dringend nodig

Ivo Mechels, voorzitter Gezinsbond

De gezinnen die minder verdienen hadden het al moeilijk en krijgen het hoe langer hoe moeilijker om alle rekeningen betaald te krijgen. "Als Gezinsbond zijn we bezorgd over deze evolutie. Het is voor ons duidelijk dat maatregelen om de koopkracht van gezinnen te beschermen en versterken dringend nodig zijn. Het is 5 voor 12", aldus Mechels.

Eerder meldden we verkeerdelijk dat meer dan de helft van de Vlaamse gezinnen financiële zorgen heeft.  Het gaat om de gezinnen waarin enkel een diploma lager middelbaar onderwijs is, om alleenstaande ouders en om gezinnen met een gezinslid met een zorgbehoefte. 

Meest gelezen