Nu de stellingen weg zijn, is het gebouw weer volledig te bewonderen
Foto: Thijs Pattyn

Stellingen rond Lakenhallen in Ieper zijn weg: gerestaureerde voorgevel weer te bewonderen

In Ieper is de stelling rond de Lakenhallen afgebroken. Daardoor kan je de gerestaureerde voorgevel weer in volle glorie bewonderen. De restauratie startte anderhalf jaar geleden, met de vernieuwing van het Belfort. Nu volgen nog de achter- en zijgevel.

"De volledige restauratie omvat 5 fases, waarvan de eerste 3 nu achter de rug zijn", zegt Schepen van Onroerend Erfgoed Philip Bolle (Vooruit). "Daarom zijn de stellingen aan de voorgevel nu weggenomen. We zitten voor op schema. Daarom zullen de werken al halfweg 2026 klaar zijn, dat is anderhalf jaar vroeger dan oorspronkelijk gepland."

De volgende 2 fases zullen wel in omgekeerde volgorde uitgevoerd worden. "Het Yper Museum ging ervan uit dat we op schema zaten, en dus pas in 2026 klaar zouden zijn. Ze plannen hun tijdelijke tentoonstellingen 2 jaar op voorhand en er loopt momenteel een tentoonstelling Vrolijk, vrij & vunzig, over de middeleeuwen. Die loopt tot eind december en kunnen we niet verstoren. Daarom zullen we eerst de kant van het Nieuwerck onder handen nemen in plaats van de kant van de kathedraal."

Door de oorlog in Oekraïne en de stijgende bouwprijzen, zal de volledige restauratie geen 15 miljoen euro kosten, maar 16 miljoen. Zo'n 9 miljoen daarvan komt van de stad Ieper, de overige 7 miljoen van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

De Lakenhallen samen met de miniatuur.
Foto: Thijs Pattyn

Lakenhallen Ieper

De Lakenhallen van Ieper werden in de 13e eeuw gebouwd, als teken van macht en rijkdom. Het gebouw deed dienst als overdekte verkoop- en opslagplaats van laken. De bouw van de hallen was afgerond in 1304.

Het gebouw werd tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig vernield en is later weer opgebouwd. De gerestaureerde lakenhal werd in 1967 voltooid. Nu zijn er 2 musea gevestigd: het In Flanders Fields Museum en het Yper Museum. Het gebouw is erkend als UNESCO Werelderfgoed.

Na de Eerste Wereldoorlog bleef er nog weinig over van de Lakenhallen.
Foto: In Flanders Fields Museum

Meest gelezen