© REUTERS

“Het is niet één persoon die beslist”: Belg verdedigt scheidsrechter die Hanne Desmet diskwalificeerde op WK shorttrack

De technische commissie shorttrack van de Internationale Schaats Unie zal de scheidsrechter die shorttracker Hanne Desmet zondag tijdens de wereldkampioenschappen in Rotterdam in de finale van de 1.000 meter diskwalificeerde, niet op het matje roepen. Dat valt op te maken uit de reactie van de Belg Wim De Deyne, die namens de coaches deel uitmaakt van de technische commissie.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

De Deyne neemt de hoofdscheidsrechter Peter Worth, die Desmet een penalty gaf, in bescherming. “Het is niet één persoon die de beslissingen neemt. Het is een groep van vijf zeer ervaren scheidsrechters.” De Deyne stelt dat de beslissingen zijn genomen volgens de regels en zijn gebaseerd op beelden van acht camera’s. “Op het WK staat ook echt het beste team van onze kant.”

De ervaren Britse scheidsrechter bestrafte op de tweede dag van het toernooi publiekslieveling Suzanne Schulting in de halve finale van de 500 meter. Het kwam hem op een striemend fluitconcert van tienduizend fanatieke shorttrackfans te staan. De Brit, al drie keer scheidsrechter bij Olympische Winterspelen, bleef er betrekkelijk rustig onder. Bij de laatste Spelen, twee jaar geleden in Peking, was er kritiek op Worth omdat hij de schaatsers van het gastland zou hebben bevoordeeld.   

Al voor het WK in Rotterdam had Desmet het sterke gevoel dat Worth haar gewoon niet mag. De vroegere Belgische bondscoach Pieter Gysel, begin deze eeuw zelf een topschaatser, kan zich daarbij wel iets voorstellen. “In het verleden lokte de strijdwijze van Hanne vaak penalties uit. Dat is kennelijk bij die arbiter blijven hangen. Terwijl ze nu juist door haar ervaring zeker niet onbesuisd schaatst. Ze heeft haar lessen getrokken uit het verleden.”

© AFP

Desmet zelf vond de diskwalificatie onzin. “Ik denk dat iedereen die iets van onze sport kent, weet dat dit een heel debiele beslissing is. Het is vreselijk onrechtvaardig. Ik ben bestolen”, wond onze landgenote er achteraf geen doekjes om. “Suzanne reed mij langs achteren aan en pakte mij vast. Daarop reageerde ik met mijn arm om mijn evenwicht te bewaren. Dat is een reflex. Ik moet vol de bocht in, natuurlijk zet ik mijn hand. Ik zat voor Suzanne, zij moet van mij afblijven. Het is enkel haar schuld.”

De Belgische shorttrackers werken het komende weekend in Antwerpen de nationale titelstrijd af. Na de vakantie wordt de training hervat. Vanaf juli zet de selectie van bondscoach Ingmar van Riel de training in Montreal voort. Met de ervaringen van dit seizoen zei Stijn Desmet te overwegen om al voor juli het ijs op te gaan. Met de Canadese schaatsbond zijn afspraken gemaakt om samen te trainen. De afspraken lopen tot en met de Olympische Winterspelen van 2026.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer