VS bevestigt de dood van Marwan Issa, militair kopstuk van Hamas

Marwan Issa, een van de absolute topfiguren van de Palestijnse extremistische beweging Hamas, is vorige week gedood bij een militaire operatie van het Israƫlische leger in Gaza. Dat bevestigt het Witte Huis. Eerder had Israƫl al laten weten dat Issa mogelijk gedood was.

Vorige week maandag had de IsraĆ«lische legeraanvoerder, Daniel Hagari, laten weten dat zijn troepen Marwan Issa hadden opgespoord en mogelijk hadden gedood.Ā De IsraĆ«lische luchtmacht had de dag ervoor bombardementen uitgevoerd op ondergrondse faciliteiten die Issa ook gebruikte.

Ā Bekijk: het IsraĆ«lische leger deelde beelden van de luchtaanval op X

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, Jake Sullivan, bevestigt nu ook het overlijden van Marwan Issa bij de aanval. Issa wordt omschreven als de nummer 4 van de Palestijnse extremistische beweging Hamas, en binnen de Gazastrook staat hij zelfs op nummer 3. In Gaza staan enkel de bevelhebber en de militaire leider van de terroristische organisatie nog een trapje hoger.

Wie was Marwan Issa?

Marwan Issa was een topfiguur binnen de Qassam-brigades, de gewapende tak van de extremistische Palestijnse beweging Hamas. Hij was de adjudant van bevelhebber Mohammed Deif die internationaal gezocht wordt. Beide mannen staanĀ sinds december vorig jaar ook op de terreurlijst van de Europese Unie.Ā 

Hamas en de Qassam-brigades stonden al langer op de lijst, maarĀ Deif en Issa werden persoonlijk aan de lijst toegevoegd vanwege "de dreiging die van Hamas uitgaat" en zijn "brutale en willekeurige terroristische aanvallen op IsraĆ«l op 7 oktober".

Foto's van Issa zijn schaars, de man vertoont zich zelden in het openbaar. Sinds 2015 circuleert onderstaande foto op sociale media. Issa zou de man zijn die in het rood omcirkeld is. Onze redactie kon de foto, noch de bron van de foto, verifiĆ«ren.Ā 

Meest gelezen