Ontheemde Palestijnen in Rafah op pad met hun bezittingen, terwijl ze het oostelijke deel van de stad verlaten na een evacuatiebevel van het Israëlische leger.
Volledig scherm
Ontheemde Palestijnen in Rafah op pad met hun bezittingen, terwijl ze het oostelijke deel van de stad verlaten na een evacuatiebevel van het Israëlische leger. © AFP

LIVE GAZA. Bombardementen gemeld in Rafah - Hamas gaat akkoord met voorstel tot staakt-het-vuren, Israël over mogelijk bestand: "Bekijken elke reactie serieus”

Israël is maandagochtend begonnen met de verplaatsing van de inwoners van Rafah. Het gaat om een mogelijke aanloop naar een langverwachte grote aanval op de stad. Het nieuws komt een dag nadat de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse terreurorganisatie Hamas over de vrijlating van gijzelaars en een gevechtspauze zijn afgesprongen. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.

781 reacties

  • Jan Haverhals

    2 uur geleden
    Leve een vrij en onafhankelijk Palestina!
  • Luc Batens

    3 uur geleden
    Vrede kan je niet afdwingen met wapens en geweld. Ik sta niet aan de kant van Palestina of Israël, noch aan die van Oekraïne of Rusland. Als je elk conflict op een menselijke manier zou kunnen oplossen, zonder onschuldige burgers te doden, en kiezen voor dialoog... maar dat is anno 2024 nog steeds een Utopie!
  • jan belon

    3 uur geleden
    En gelijk heeft Israel ! Lang leve Israel 🇮🇱
  • Linda MOENS

    3 uur geleden
    Een staakt het vuren, om doden te begraven, gewonden af te voeren, reorganiseren en andere kleine schermutselingen op te ruimen. Wat is een staakt het vuren waard ??? Een pauze nemen en alles begint terug opnieuw !
  • Hans Rigmarole

    3 uur geleden
    Waar vele ogen open gaan maar ook velen zich sluiten veranderd er helaas niets.
  1. TERUGLEZEN MIDDEN-OOSTEN. Protesten in Tel Aviv voor vrijlating gijzelaars - Geen vooruitgang gesprekken wapenbestand: zondag nieuwe ronde

    TERUGLEZEN MID­DEN-OOS­TEN. Protesten in Tel Aviv voor vrijlating gijzelaars - Geen vooruit­gang gesprekken wapenbe­stand: zondag nieuwe ronde

    Tijdens de onderhandelingen in Egypte over een wapenbestand tussen Israël en Hamas is zaterdag geen vooruitgang geboekt. Dat hebben vertegenwoordigers van beide partijen gemeld. Zondag volgt een nieuwe ronde. Het voorstel voorziet in een tijdelijk staakt-het-vuren en de vrijlating van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen. Ondertussen demonstreren Israëliërs in Tel Aviv tegen Benjamin Netanyahu. Zij vinden dat hun premier te weinig doet om de gijzelaars uit Gaza terug te halen en hen in gevaar brengt met het geplande offensief in Rafah. Lees hier de ontwikkelingen van zaterdag 4 mei terug.
  2. TERUGLEZEN GAZA. Netanyahu wil toch delegatie naar VS sturen na geannuleerde trip - 66 doden bij hevige bombardementen op Gazastrook

    TERUGLEZEN GAZA. Netanyahu wil toch delegatie naar VS sturen na geannuleer­de trip - 66 doden bij hevige bombarde­men­ten op Gazastrook

    Bij hevige Israëlische bombardementen in de belegerde Gazastrook zijn dinsdagnacht en woensdag volgens Hamas zeker 66 doden gevallen. Het Israëlisch leger zette tegelijk zijn grondoperaties rond verscheidene ziekenhuizen voort. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil nu toch een delegatie naar de Verenigde Staten sturen, nadat hij maandag besloot om een beraad over Gaza in Washington op het laatste moment af te blazen. De premier reageerde daarmee op de VS, die in de VN-Veiligheidsraad een oproep tot een wapenbestand niet wilden voorkomen. Lees hier de ontwikkelingen van woensdag 27 maart terug.
  1. TERUGLEZEN MIDDEN-OOSTEN. Hezbollah meldt grote raketaanval op noorden Israël - Washington wil "echte vooruitgang" alvorens steun aan UNRWA te hervatten

    TERUGLEZEN MID­DEN-OOS­TEN. Hezbollah meldt grote raketaan­val op noorden Israël - Washington wil "echte vooruit­gang" alvorens steun aan UNRWA te hervatten

    Israël verwerpt het “ontoereikende” rapport van het onafhankelijk onderzoek naar banden tussen UNRWA-medewerkers en Hamas. Volgens de onder leiding van de voormalige Franse buitenlandminister Catherine Colonna uitgevoerde evaluatie heeft Israël nog steeds geen enkel bewijs geleverd voor de beschuldigingen aan het adres van de UNRWA-medewerkers, die volgens Israël medeplichtig zouden zijn geweest aan de aanvallen op 7 oktober. Premier Alexander De Croo (Open Vld) vraagt in een reactie op het rapport dat landen hun steun voor het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen hervatten. Lees hier de ontwikkelingen van dinsdag 23 april terug.
  2. INTERVIEW. Israël is gewend om VN-resoluties naast zich neer te leggen. Maar wat dan? “VS zouden kunnen stoppen met wapens te leveren”
    PREMIUM
    11

    INTERVIEW. Israël is gewend om VN-resoluties naast zich neer te leggen. Maar wat dan? “VS zouden kunnen stoppen met wapens te leveren”

    De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties keurde gisteren een resolutie goed die in Gaza een onmiddellijk staakt-het-vuren tijdens de ramadan eist. De belangrijkste bondgenoot van Israël, de VS, onthielden zich daarbij. Maar Israël lijkt ook deze resolutie straal te negeren. Wat kan deze oorlog nog doen stoppen? Wie heeft nog voldoende invloed op Netanyahu? “De crisis in de alliantie Israël- Amerika was nog nooit zo groot”, zegt Midden-Oostenexpert Koert Debeuf (VUB).