Meryem El Mandoudi gaat aan de slag met jouw vragen over de verkiezingen.
Foto: VRT

'Stel je vraag' over de verkiezingen en wij komen met antwoorden

Moet ik verplicht gaan stemmen? Waarom kiezen we onze eerste minister niet rechtstreeks? En waarom is Europa belangrijk? Met 'Stel je vraag' wil VRT NWS deze verkiezingscampagne de vragen beantwoorden waar jij mee zit. Stuur ons jouw meest prangende vragen en binnenkort ontdek je het antwoord op onze verkiezingspagina's.

2024 is een druk verkiezingsjaar, want we gaan kiezen voor zowel de Kamer, de regionale parlementen, het Europees Parlement, de provincieraden en de gemeenteraden. Raak je er niet helemaal uit? Dan kunnen wij je misschien op weg helpen met 'Stel je vraag'.

Wat als ik niet kan gaan stemmen? Hoe komt het dat de partij waar ik op wil stemmen, niet kan terugvinden in mijn gemeente? Allemaal vragen waarop wij als VRT NWS antwoorden proberen te geven. 

Klik daarvoor op de knop 'Stel je vraag' op onze website of in de rechterbovenhoek van de app of op deze link. Meryem El Mandoudi zal de meest gestelde vragen beantwoorden in het VRT NWS Journaal en op de site en app van VRT NWS. 

Nood aan verstaanbare informatie

Meer dan 500.000 Vlaamse en Brusselse jongeren gaan in juni een eerste keer stemmen. Jongeren vanaf 16 jaar mogen hun stem uitbrengen bij de Europese verkiezingen, jongeren vanaf 18 jaar kunnen deelnemen aan alle verkiezingen.

Er is een enorm grote groep die voor het eerst gaat stemmen

Wetstraatwatcher Ivan De Vadder

"Er is een enorm grote groep mensen die voor het eerst gaat stemmen. Zij hebben een grote behoefte aan informatie die op een laagdrempelige manier wordt aangeboden", zegt Wetstraatwatcher Ivan De Vadder. "Bovendien denk ik dat ook heel wat ervaren kiezers nog vragen hebben over ons complexe systeem, en de manier waarop de verkiezingen georganiseerd zijn."

VRT NWS zet dus extra in op het informeren van mensen die voor het eerst gaan stemmen en ook onbesliste kiezers. Want wij willen graag dat de verkiezingen voor jou helemaal helder zijn. 

Bekijk: Meryem El Mandoudi legt uit hoe je je vraag kan insturen

Videospeler inladen...

Meest gelezen