De supporter maakte een opmerking over de huidskleur en afkomst van de voetballer.
Foto: archief

Voetbalploeg Teralfene dient klacht in bij voetbalbond na racistische opmerking van supporter Grimbergen

Op het einde van de wedstrijd VC Leeuwkens Teralfene tegen KSC Grimbergen heeft de scheidsrechter een mogelijk racistisch incident opgemerkt. Een uitsupporter van KSC Grimbergen zou racistisch uitgehaald hebben naar de zwarte spits van Teralfene. Er volgde een discussie en Teralfene besliste om te stoppen met spelen. Terlafene gaat nu een klacht indienen bij de voetbalbond.

De wedstrijd tussen Teralfene en Grimbergen was bijna gedaan toen er zich een racistisch incident voordeed. "Onze speler gaat neer omdat hij gekwetst was. Daarop riep iemand van de supporters van Grimbergen iets over de afkomst en de huidskleur van de jongen", zegt Kristof Pede, sportief manager van voetbalclub VC Leeuwekens.  

Na de uitspraken raakten de gemoederen zo verhit dat de thuisploeg, VC Leeuwkens besliste om te stoppen met spelen. De scheidsrechter heeft het incident genoteerd. "Los van wat er in het verslag van de scheidsrechter staat, zullen wij ook een klacht indienen bij de bevoegde instanties van de voetbalbond. We laten het aan de speler over of hij een klacht indient bij de politie, er waren alvast voldoende getuigen", aldus Pede. 

Onze spits was geshockeerd en stapte al wenend met zijn voetbalkleren nog aan in zijn wagen 

Kristof Pede, sportief manager van voetbalclub VC Leeuwekens

"De uitspraken waren heel luid en duidelijk hoorbaar voor iedereen”, vertelt Pede. "Iedereen vond het een afschuwelijke uitspraak. Maar die man zag zijn fout niet. Daarop is er beslist om met onze ploeg het veld te verlaten. Het kwam bij onze spits alleszins hard binnen. Hij was geshockeerd en stapte al wenend met zijn voetbalkleren nog aan in zijn wagen."

Het is voorlopig onduidelijk wat er precies werd gezegd, zelf was ik ook niet aanwezig

Christophe Glorieux, voorzitter van Grimbergen

"Een heel spijtige zaak", zegt Christophe Glorieux, voorzitter van Grimbergen. “Het was tot dan leuk en goed voor iedereen, zowel spelers als supporters. Dit gaat om één persoon, die voor alle duidelijkheid geen lid blijkt te zijn van onze supportersvereniging. Ik hoor dat hij mogelijk luidop een racistische opmerking naar een tegenspeler heeft gemaakt. Het is voorlopig onduidelijk wat er precies werd gezegd, zelf was ik ook niet aanwezig." 

"Ik veroordeel elke vorm van racisme", zegt Glorieux nog. “Dat jongens van andere afkomst uit onze gemeente zich kunnen integreren via onze ploeg is iets waar ik als vrijwilliger heel wat tijd insteek. We gaan het incident dan ook zelf nog onderzoeken. Als we de man kunnen identificeren zullen we zeker naar zijn kant van het verhaal luisteren. En dan zal mogelijk een actie volgen." 

"Zelf hoop ik dat die man nooit nog naar het voetbal mag", zegt Pede van VC Leeuwkens. “Maar alleszins werd het incident opgenomen in het verslag van de scheidsrechter. Sowieso komt dit voor de tuchtcommissie." 

Meest gelezen