‘Opa Sloeber’ riskeert tot 10 jaar cel na dood van baby: onderzoek na twee jaar afgerond

Opa Sloeber tijdens een Sintfeestje in de crèche. De bloemen en teddybeertjes werden door de nieuwe eigenaar ondertussen weggehaald.© RR-DVH

Mariakerke -

Het onderzoek naar de dood van een baby uit de crèche ‘t Sloeberhuisje in de Gentse deelgemeente Mariakerke is afgerond. De eindvordering wordt binnenkort neergelegd, zegt het Gentse parket, dat moet beslissen voor welke feiten de twee verdachten zich moeten verantwoorden.

Sander Luyten
Bron: BELGA

Het meisje van zes maanden overleed op vrijdag 18 februari 2022 aan de verwondingen die ze opliep in het kinderdagverblijf. Het UZ Gent had donderdagochtend 17 februari het parket ingelicht dat een baby een ernstig hersentrauma had opgelopen in onduidelijke omstandigheden. Het meisje was een dag eerder naar de spoeddienst van het ziekenhuis gebracht, na een oproep vanuit het kinderdagverblijf in Mariakerke.

LEES OOK.‘Opa Sloeber’ moest baby Billie reanimeren, maar één jaar geleden hoorde hulpverlener zelfs dat hij hardhandig was door de telefoon

Het Oost-Vlaamse parket had een wetsarts aangesteld en de onderzoeksrechter liet de crèche verzegelen. Er vond een uitgebreid onderzoek in de crèche plaats en drie personen werden opgepakt. Een medewerkster mocht van de onderzoeksrechter beschikken omdat ze niets met de feiten te maken zou hebben.

Enkelband

De onderzoeksrechter liet Roxan V., de vader van uitbaatster Davina V., aanhouden voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder het oogmerk om te doden. Davina V. werd toen in verdenking gesteld voor onopzettelijke doding en vrijgelaten onder voorwaarden, maar begin juni 2022 werd ze aangehouden voor onder meer verwaarlozing, op basis van nieuwe elementen uit het onderzoek.

De raadkamer in Gent oordeelde eind augustus 2022 dat de vrouw en haar vader konden vrijkomen met een enkelband, maar het parket ging daartegen in beroep. De kamer van inbeschuldigingstelling besliste daarna definitief dat ze de gevangenis mochten verlaten onder elektronisch toezicht. De twee bleven wel in verdenking gesteld in afwachting van de resultaten van het onderzoek. Dat is nu afgelopen en het parket zal binnenkort de eindvordering indienen.

Shakenbaby

De autopsie op het lichaam van de baby wees op het shakenbabysyndroom. De speurders gingen er bij de start van het onderzoek van uit dat Roxan V. daarvoor verantwoordelijk was, maar het is niet bekend of de man toegaf dat hij het kind door elkaar zou hebben geschud. De verdediging van de man is niet bereikbaar voor commentaar. Uit de inspectieverslagen sinds 2015 voor ‘t Sloeberhuisje bleek dat ouders de vader, die ook als begeleider werkte, beschuldigden van fysiek geweld tegenover de kinderen, maar de uitbaatster ontkende telkens dat er iets aan de hand was.

Als het parket aan de raadkamer de verwijzing vraagt voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder het oogmerk om te doden, dan riskeert de man vijf tot tien jaar cel voor de correctionele rechtbank.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen