Antwerpse Zoo herstart renovatie Jubileumcomplex: “De toekomst ziet er weer rooskleurig uit”

Antwerpen -

In de Antwerpse Zoo is het startsein gegeven voor de renovatie van het Jubileumcomplex. Dat zijn de gebouwen aan de kant van het Centraal Station die er gezet zijn in 1968 naar aanleiding van de 125ste verjaardag van de Zoo. De eerste aanzet tot renovatie werd in 2019 al gegeven, toen werden alle dieren er verhuisd, maar daarna stak corona stokken in de wielen.

Bieke Lathouwers

LEES OOK. Nieuwbouw in Antwerpse Zoo dan toch in startblokken

LEES OOK. Antwerpse Zoo investeert 15 miljoen euro in ruimere biotopen in Jubileumcomplex

Bij de voorstelling van de plannen werd 2023 als einddatum naar voor geschoven, tegen eind 2019 werden alle dieren er geëvacueerd. Sommige verhuisden naar andere dierentuinen, andere kregen een nieuwe stek in de Antwerpse Zoo en ook Planckendael verwelkomde enkele Antwerpse logés, zoals de brilberen. En toen kwam corona, de dierentuin moest verplicht sluiten en zag zijn spaarcenten smelten als sneeuw voor de zon. Dat gebrek aan inkomsten noopte de Zoo in 2020 tot voorzichtigheid, waardoor de werkzaamheden tijdelijk in de koelkast verdwenen. De hele ruimte werd tijdelijk ingericht als speelruimte voor kinderen.

Een impressie van hoe het Jubileumcomplex er na de renovatie zal uitzien.© ZOO Antwerpen/bold architecten

Tot nu dus. “De toekomst ziet er, na corona, weer rooskleurig uit. Het ontwerpplan is bijgestuurd en geoptimaliseerd en we investeren fors in dit nieuwe landschap”, zegt Zoo-woordvoerder Ilse Segers. Het vooropgestelde budget van 15 miljoen euro is bijna verdubbeld door de stijgende bouwprijzen. “We bouwen aan een bezoekersbeleving van zeshonderd meter lang en dat op drie niveaus.”

Waterval

“Als bezoeker geniet je in het nieuwe complex van een uitgebreide wandeling met prachtige uitkijken op de Zoo, die naadloos aansluit op het dakwandelpad, de Skywalk”, belooft de Zoo. Qua invulling is er nog gesleuteld, maar het blijft de bedoeling om sneeuwluipaarden en amoertijgers te huisvesten. Met een canyon en waterval in het verblijf, dat aan de kant van de leeuwen komt. De brilberen keren ook terug en krijgen het gezelschap van de bruinkopslingerapen. Met de klauwaapjes als buren aan de kant van de ingang.

“Het is een enorm complex complex op drie verschillende verdiepingen, buiten en binnen, maar het eindresultaat gaat gegarandeerd de moeite waard zijn, voor dier en bezoeker”

Gert Polfliet

projectcoördinator

In het middelste gedeelte staat water centraal. “Op de verborgen verdieping in de buik van het geheel ga je met al je zintuigen ondergedompeld worden in de boeiende onderwaterwereld”, reageert Ilse Segers. “Laat je verrassen.”

Onder andere brilberen – nu op logement in Planckendael – keren terug naar de Antwerpse Zoo als de renovatie van het Jubileumcomplex voltooid is.© ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst

“We koesteren de dieren en hun welzijn, de visuele aspecten van het oorspronkelijk erfgoed en geven onze bezoekers ongeziene ervaringen”, vult projectcoördinator Gert Polfliet aan. “Het is een enorm complex complex op drie verschillende verdiepingen, buiten en binnen, maar het eindresultaat gaat gegarandeerd de moeite waard zijn, voor dier en bezoeker.”

Opening 2027

Het hele gebouw – getekend door architect René Grosemans – wordt onder handen genomen en volledig heropgebouwd met aandacht voor het verleden. “Zo behouden we de verschillende niveaus, blijft het complex functioneel, stelt het een landschap voor, koesteren we de veteraanbomen en bewaren en integreren we de historische erfgoedelementen zoals het stenen leeuwenmasker dat als sluitsteen het Leeuwenpaleis (1876) sierde en de twee abstracte glas-in-beton ontwerpen”, geeft Segers nog mee.

De start voor de aanpassingen duurt tot einde voorjaar. Dan volgt een zomerstop en zal er vanaf najaar 2024 met de opbouw gestart worden. De opening wordt verwacht in 2027.

Een computertekening duidt hoe het berenperk er in de toekomst uit zal zien.© ZOO Antwerpen/bold architecten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Zoo Antwerpen