Piloot van Brussels Airlines ter illustratie
VKA

"Totaal onverantwoorde beslissing": Brussels Airlines niet te spreken over staking piloten bij start paasvakantie

Brussels Airlines is erg misnoegd over de staking die de piloten gisteren toch nog aankondigden. Zij zullen van volgende week woensdag tot en met zaterdag, het begin van de paasvakantie, het werk neerleggen.

"De vakbonden zeggen het zelf: we stonden eigenlijk heel dicht bij een akkoord en er is nog maar één punt waarover we het niet eens zijn", zegt Nico Cardone, woordvoerder van Brussels Airlines.

In ruil voor een loonsverhoging, vraagt de directie dat de piloten evenveel vluchten afwerken als in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) is afgesproken. Die bijkomende voorwaarde was voor de vakbonden onaanvaardbaar, hoewel de onderhandelingen eerder deze week wel nog op de goede weg leken te zitten.

Het is nu absoluut niet aan de orde om te gaan staken

Nico Cardone, woordvoerder Brussels Airlines

"Er zijn veel tegemoetkomingen gedaan, ook van de directie, maar met een winstmarge van amper 3,4 procent vorig jaar, na vier jaar van zware verliezen, moeten we voorzichtig blijven", zegt Cardone. "Er zijn nog enkele voorwaarden die we opleggen, maar het is maar één punt waarover we het oneens zijn."

"We zouden dan gewoon aan tafel moeten kunnen komen om over dat laatste punt te onderhandelen", gaat hij verder. "Het is nu absoluut niet aan de orde om te gaan staken."

Cardone vindt het dan ook "totaal onverantwoord" dat de piloten nu toch beslissen om het werk neer te leggen aan het begin van de paasvakantie. "Het is onverantwoord tegenover de getroffen reizigers, de collega’s die het nu maar moeten oplossen en het bedrijf dat hierdoor veel geld zal verliezen."

Impact van de staking

"Wij gaan nu bekijken hoe groot de impact zal zijn, maar het is aan te nemen dat die vrij aanzienlijk zal zijn", stelt de woordvoerder. "We willen dan ook onze oprechte excuses aanbieden aan alle getroffen reizigers."

Hij zegt dat de reizigers die niet kunnen vliegen, op de hoogte gebracht zullen worden. "Zij krijgen de keuze tussen een alternatieve vlucht, bijvoorbeeld van een andere luchtvaartmaatschappij van de Lufthansa Group, en de mogelijkheid om hun geld terug te vragen."

Noodzaak om te onderhandelen

Brussels Airlines zegt wel de noodzaak te begrijpen om te onderhandelen over betere verloningspakketten voor alle medewerkers. "Dat is ook de reden waarom we een volledig herzien aanbod op tafel hebben gelegd, gebaseerd op het verzoek van de vakbonden. Hetzelfde hebben we gedaan met de cabinevakbonden die maandag een overeenkomst hebben ondertekend."

Begin deze week bereikten directie en vakbonden wel een akkoord over een betere verloning van het cabinepersoneel (de stewards en stewardessen) van de luchtvaartmaatschappij.  

Meest gelezen