(themabeeld)© Shutterstock

“Goudkoorts” losgebarsten na vondst van peperdure goudklomp: “Iedereen begon in hetzelfde gebied te scannen”

Na de vondst van een peperdure goudklomp is er in Engeland een goudkoorts losgebarsten. “Er ligt goud in de Shropshire Hills”, jubelt tabloid Daily Star. Zijn er komend weekend hordes gelukzoekers te vinden in de heuvels bij Birmingham?

Het goudklompje is gevonden bij het gehucht Much Wenlock, dat zo’n veertig kilometer tegen oosten van Birmingham ligt. De ontdekker van de goudschat is de 67-jarige Richard Brock, die bijna vier uur vanuit zijn huis in Somerset onderweg was om deel te nemen aan een georganiseerde expeditie op landbouwgrond in de Shropshire Hills. “Eerst vond ik vooral roestige tentharingen, maar toen daar ineens die goudklomp”, aldus Brock, die zijn vondst nog steeds niet kan geloven.

Brock arriveerde ruim een uur te laat bij het uitje, maar stond binnen 20 minuten met de goudklomp in zijn handen. En dat terwijl zijn beste detector niet werkte en hij uitweek naar een ouder exemplaar dat ook nog in zijn kofferbak lag. “Iedereen daar had up-to-date uitrustingen en ik stond daar met een oude detector die eigenlijk maar half werkte”, aldus de verbaasde Engelsman.

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

35.000 euro

De goudklomp werd ‘Hiro’s Nugget’ gedoopt en de vermoedelijke waarde is zo’n 35.000 euro. Volgens Engelse media gaat het om de grootste goudklomp die ooit in Engeland is gevonden.

De ‘enorme klomp’ weegt 64,8 gram en lag zo’n vijftien centimeter onder de grond. Nadat andere zoekers lucht hadden gekregen van de vondst van Brock, stonden er al snel tientallen mensen om hem heen. “Iedereen begon in hetzelfde gebied te scannen, gretig om mijn succes te evenaren”, aldus Brock.

De goudklomp werd gevonden in de buurt van het dorp Much Wenlock, op een plek waar vroeger spoorlijnen liepen. Over het spoor werden in de vorige eeuw veel stenen en kolen uit Wales vervoerd, een deel van Engeland dat bekendstaat als rijk aan goud.

Brock zegt dat uit onderzoek blijkt dat de enige grotere goudklompjes die in Groot-Brittannië zijn gevonden, zich in Wales en Schotland bevinden. Een goudklompje met een gewicht van 97,12 gram werd gevonden in Wales, terwijl de ‘Reunion Nugget’, met een gewicht van 121,3 gram, in 2019 in Schotland werd gevonden.

De vorige grootste goudklomp die in Engeland werd ontdekt, woog 54 gram. “We zijn er vrij zeker van dat dit de grootste is die op Engelse bodem is gevonden”, zegt Brock, een gepensioneerde cameraman. De goudzoeker moet de opbrengst van het goud delen met de eigenaar van het perceel waar de klomp werd gevonden. Het stuk gaat op 1 april onder de hamer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer