Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere.© BELGA

PEILING. Rousseau-effect is helemaal uitgewerkt bij Vooruit: plots is CD&V weer op twee na grootste partij

Voor het eerst sinds lang is Vooruit haar derde plek in de peilingen kwijt. De socialisten moeten de christendemocraten weer boven zich dulden. Het Conner Rousseau-effect is nu helemaal uitgewerkt.

Arnout Gyssels

De tijd dat Vooruit tegen de 17 procent zat aan te schurken is definitief voorbij. In de nieuwste peiling van DPG, RTL en Le Soir schiet van de partij van Melissa Depraetere nog iets meer dan 11 procent over. Niet eens een procentpunt boven het verkiezingsresultaat van 2019. En vooral: ze moeten voor het eerst sinds de formatie van de federale regering CD&V (13,1 procent) weer voorlaten.

Zelf wijst Depraetere naar een lastige maand als verklaring voor de trieste score. “Een tegenvallende peiling is nooit aangenaam. Nog geen maand geleden peilden we nog op 15 procent bij Knack. Toen ging het nog over koopkracht, ons kernthema. De voorbije maand is er heel veel ruis en gedoe over de partij. Dat zie je dan onmiddellijk in de peilingen”, zegt de partijwoordvoerder. Het ligt aan de perikelen bij Vooruit Antwerpen en de racismerel rond voormalig schepen Tom Meeuws dus.

Malaise

Maar eigenlijk loopt de malaise dieper dan dat. In de nadagen van het voorzitterschap van Conner Rousseau begonnen de socialisten wat te kwakkelen. De intussen beruchte zattemansklap in café ’t Hemelrijk deed hem uiteindelijk de das om. Rousseau is er nog altijd niet helemaal uit of hij nog aan de verkiezingen zal deelnemen. Dat zal dan wel vanop een lijstduwersplaats in Oost-Vlaanderen zijn. Nu de peilingen oncomfortabel naar het resultaat van 2019 neigen zal de roep om zijn terugkeer alleen maar luider roepen. “Al blijft het Conners beslissing”, klinkt het gedecideerd binnen de partij.

Frank Vandenbroucke blijft voortdoen alsof hij nog midden in de legislatuur zit. Zijn partij wil dat hij zijn dossiers wat meer in de etalage zet.

Met het verdwijnen van Rousseau is de partij haar meest in de kijker lopende boegbeeld kwijt. Vicepremier Frank Vandenbroucke blijft intussen voortdoen alsof hij nog midden in de legislatuur zit. Nochtans is het voor iedereen - ook bij Vooruit - duidelijk dat de regering De Croo niet veel meer zal klaarspelen. Het is tijd dat Vandenbroucke dat ook begint te beseffen, klinkt het in de wandelgangen van de partij. Dat hij zoals de CD&V-ministers zijn dossiers wat meer in de etalage zet bijvoorbeeld.

Duidelijk is alleszins dat Vooruit nog véél werk voor de boeg heeft de komende maanden. Anders zou de conclusie wel eens kunnen zijn dat de verkiezingen een jaar te laat komen voor de socialisten. Dat ze weer uitkomen waar ze begonnen zijn.

Vlaams Belang de grootste

Elders zet Vlaams Belang ongehinderd haar mars door de peilingen voort. De partij van Tom Van Grieken zit op 27,4 procent, een sprong van zo maar even 8,7 procent in vergelijking met de verkiezingen. Zo neemt de radicaal-rechtse partij duidelijk afstand van N-VA die op 20,4 procent uitkomt (-5,1 procent). CD&V komt dus derde met 13,1 procent, nog altijd 1,1 procent minder dan bij de verkiezingen. Dan Vooruit, PVDA op 9,5 procent (+3,9 procent). Open VLD blijft dramatisch op 8,3 procent (-5,2 procent). Groen sluit af met amper 7,8 procent (-2 procent).

In Wallonië tekenen Les Engagés voor de grote verrassing. Zij stijgen naar 16,9 procent (+6,1 procent) en de derde plek. PS is nog nipt de grootste met 21,3 procent (-4,8 procent), dan MR op 20,5 procent, hetzelfde als het verkiezingsresultaat. PTB doet er maar 1,1 procent meer bij tot 14,9 procent. Ecolo (11,9 procent, - 3 procent) en Défi (4,8 procent, + 0,7 procent) sluiten de rij af.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER