Foto: Reuters

Russische president Poetin: "Alle daders zijn opgespoord en gearresteerd"

Alle daders van de terreuraanval in een concerthal nabij Moskou zijn opgespoord en gearresteerd. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd in een televisietoespraak. Hij herhaalde ook dat sommige verdachten naar Oekraïne probeerden te vluchten.

Poetin bedankte de hulpdiensten voor het werk dat ze al geleverd hebben en nog leveren en betuigde ook zijn medeleven met de slachtoffers en hun families. 

Daarnaast kondigde hij aan dat Rusland morgen een dag van nationale rouw houdt om de slachtoffers te herdenken. 

De Russische president zei ook dat de veiligheidsmaatregelen in het land aangescherpt zijn en beloofde dat de verantwoordelijken van de aanslag gestraft zouden worden, ook de opdrachtgevers.

Op internet circuleren inmiddels beelden van de arrestatie van enkele verdachten, maar het is niet duidelijk of die beelden authentiek zijn en de echte daders tonen. Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de 4 daders van de aanslag in elk geval geen Russische burgers.

Bekijk: "De terroristen richtten een bloedbad aan zoals de nazi's", zei president Poetin

Videospeler inladen...

Poetin veroordeelde de aanslag en had het over een "barbaarse terroristische daad". Maar hij verzekerde zijn landgenoten dat "onze vijanden ons niet zullen verdelen".

Het dodental van de terreuraanval in de concerthal is intussen al opgelopen tot 133. De islamistische terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist, maar Rusland wil dat zelf niet officieel bevestigen. Een aantal Russische media en politici wijzen in de richting van Oekraïne, zij het in voorwaardelijke wijs.

Zo maakte Dmitri Medvedev, de ondervoorzitter van de Nationale Veiligheidsraad, zich al sterk dat de leiders van Oekraïne zwaar gestraft zouden worden, als zou blijken dat de daders uit Oekraïne komen.

Poetin zelf zei in zijn toespraak dat de eerste informatie erop zou wijzen dat een aantal mensen op Oekraïens grondgebied voorbereidingen zouden hebben getroffen om de daders vanuit Rusland de grens met Oekraïne te helpen oversteken.

Bekijk: Daders schieten in het wilde weg in concertgebouw in Moskou

Videospeler inladen...

Meest gelezen