De aardvlo in kwestie is wellicht maar 1 van vele nog niet ontdekte soorten.
Foto: Taxon Expeditions, Holm Friedrich, Biodiversity Data Journal

Burgerwetenschappers ontdekken nieuw soort kevertje in regenwoud Borneo

In het regenwoud van Borneo is een nieuw soort kever ontdekt. Het gaat om een mini-kevertje met een glad, donker schild dat tot de familie van aardvlooien behoort. Opvallend: het diertje is gevonden door burgerwetenschappers tijdens een expeditie die speciaal met dat doel werd georganiseerd. 

Het was dan ook geen toeval dat de expeditie plaatsvond in het Ulu Temburong Forest op het eiland Borneo, in Brunei in Zuid-Oost-Azië. Volgens experts zitten er nog wel meer onontdekte soorten verborgen in het gevallen gebladerte op de bodem van het regenwoud. 

De kleine kever is amper 2 millimeter groot. Het diertje kreeg de naam Clavicornaltica mataikanensis mee naar de rivier Mata Ikan (visoog) die in de vallei loopt in de buurt van de ontdekkingsplaats. Het is een van de grotere in zijn soort, en er is nog maar weinig over bekend. 

De Clavicornaltica voeden zich wellicht met mossen of rottende bladeren op de bodem van het woud. De expeditieleden namen bladafval van op de bodem en zeefden dat zorgvuldig. Op die manier werden op verschillende tijdstippen 3 vrouwtjes gevonden. 

"Taxonomietoerisme" met een doel

Aan de ontdekkingstocht van Taxon Expeditions namen zowel plaatselijke studenten, onderzoekers als gewone burgers met een gezonde interesse in wetenschap deel. Hun ontdekking is verschenen in het vakblad Biodiversity Data Journal.

"Tijdens de tocht krijgen ze een veldcursus in biodiversiteit en de kans om nieuwe soorten te laten beschrijven in de wetenschap. Het doel van dit "taxonomietoerisme" is om het algemene publiek te laten zien dat de biodiversiteit in de wereld nog zo onvolledig bekend is, en dat het verrassend makkelijk is om nieuwe soorten te ontdekken", staat te lezen in de studie.  

Foto: Taxon Expeditions, Holm Friedrich, Biodiversity Data Journal

Meest gelezen