© ZB

Situatie is stabiel na rellen van zondagavond, voorlopig één persoon gearresteerd

Heusden-Zolder/Houthalen-Helchteren -

In de nacht van zondag op maandag zijn er in Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren geen grote incidenten meer gebeurd na de rellen van zondagavond. De politie heeft weet van zes gewonden, maar vermoedelijk zijn het er meer. Eén persoon is zondagavond opgepakt. “De situatie is nu stabiel”, zegt Alain Yzermans, burgemeester van Houthalen-Helchteren.

Zahra Boufker/Olivier Simons

Een klein konvooi van Koerden trok zondagavond naar Heusden-Zolder nadat ze in Kessel-Lo Newroz - het Koerdisch lentefeest - hadden gevierd. Ze provoceerden de lokale Turkse gemeenschap op de Koolmijnlaan met getoeter, Koerdische vlaggen, PKK-slogans en foto’s. Een Turkse man zou ook aangepakt zijn door Koerden uit het konvooi. Toen dat nieuws rondging op sociale media, verzamelden een grote groep Turken zich in de Kolderstraat, waar de Koerden zich hadden verscholen in een huis.

Wat is de PKK?

De PKK of Koerdische Arbeiderspartij voert sinds 1984 een gewapende strijd tegen de Turkse staat voor rechten en zelfbeschikking van de Koerden in Turkije. Maar de PKK wordt door Turkije gezien als een terroristische organisatie, en staat ook op de terreurlijst van de Europese Unie.

(Lees verder onder het kaartje)

De ruiten van het huis werden ingegooid en er werden enkele auto’s vernield. Het provinciaal interventieplan werd afgekondigd en de politie verzamelde massaal in Heusden-Zolder om de rellen onder controle te krijgen. De Turken werden met onder meer het waterkanon verdreven uit de Kolderstraat en de Koerden werden geëvacueerd.

De federale politie staat nog steeds stand-by voor het huis waar de Koerden zich gisteren verschuilden. Ook het waterkanon staat nog voor de deur.© RuSt

De ramen van het huis werden zondagavond ingegooid.© RuSt

© RuSt

Geen verdere incidenten

“In de nacht van zondag op maandag zijn er geen verdere incidenten geweest”, zegt Alain Yzermans, burgemeester van Houthalen-Helchteren maandagochtend. “De situatie is intussen ook stabiel. De federale interventiereserve (FERES) van de politie is de hele nacht in de Kolderstraat gebleven. Nadat ze daar verdreven zijn, trokken een aantal mensen richting de Lillosteenweg in Houthalen-Helchteren. Maar na 22 à 23 uur zijn er geen grote incidenten meer geweest.”

De politie Carma heeft weet van zes gewonden. “Maar wellicht zijn het er meer, omdat er nog slachtoffers zelf naar het ziekenhuis zijn gegaan”, zegt politiewoordvoerder Vicky Flossy. “Voorlopig is er één persoon gearresteerd. Die kon maandagochtend beschikken. De nacht is rustig verlopen, maar de politie is nog stand-by.” Eén jongeman liep zware steekwonden op en werd ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Rond 9 uur komt de crisiscel opnieuw samen in het NAC in Houthalen-Helchteren.

© ZB

© ZB

Camerabeelden

Op X circuleert inmiddels ook een filmpje van een vechtpartij die zondagavond plaatsvond op de Lillosteenweg in Houthalen-Helchteren. Op de camerabeelden is te zien hoe een grote groep mensen een andere groep achtervolgt. Twee personen worden neergeslagen en krijgen zware slagen en trappen van de menigte.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook in Beringen-Mijn, onder meer in de Stationsstraat, kwamen zondagnacht buurtbewoners samen. Volgens een van de aanwezigen zou de PKK Koerden hebben opgeroepen om de moskee van Beringen aan te vallen. De moskeeën van Beringen, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren worden gemonitord.

De politie trok zondag massaal naar Heusden-Zolder.© ZB

© ZB

© ZB

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer