Feit of fabel: is gesmolten kaas ongezonder dan een plakje kaas?
Een croque-monsieur waarvan de kaasdraden bij elke hap zichtbaar zijn, voelt altijd iets ongezonder aan dan de blokjes kaas die we serveren bij een aperitief of dat plakje tussen een broodje. Is die gesmolten kaas ook echt ongezonder, of denken we dat maar? Voedingsonderzoeker Guido Camps scheidt feit van fabel.
“Kaas is van nature uit een calorierijk product”, begint Guido Camps. Hij is voedingsonderzoeker aan de Wageningen Universiteit in Nederland. “100 gram Goudse 48+ belegen kaas bevat zo’n 30,8 gram vet en 377 calorieën. Zowel in gesmolten status als in de harde vorm.” Wat de calorieën betreft, is dat blokje kaas in beide vormen dus even vettig, maar is die gesmolten kaas écht niet ongezonder? “Complete onzin”, vervolgt hij. “De moleculen en calorieën van kaas veranderen niet ineens door ze te gaan verhitten. Fundamenteel wijzigt er niets aan dat plakje kaas.”
Feit of fabel?
Zit er dan geen enkele waarheid in die gedachte dat gesmolten kaas ongezonder is? “Zeker wel”, vervolgt Camps. “De vorm waarin je kaas consumeert voelt bijvoorbeeld vetter aan. Zelfs al is dat in theorie niet het geval. Dat heeft niets met de kaas zelf te maken, maar vooral met de manier waarop je het eten ervan ervaart. Dat effect mag je niet onderschatten. Vergelijk het met een lepeltje gesmolten chocolade. Een stukje harde, droge chocolade voelt veel minder vettig aan wanneer je dat opeet, tegenover een smeuïg lepeltje gesmolten chocolade of een warme tas chocolademelk. Bij gesmolten chocolade komt meer smaak los, waardoor het vettiger en machtiger aanvoelt. Het overweldigt al je zintuigen. Dat is niet zo bij de harde variant.” Datzelfde gevoel ervaar je volgens Camps bij kaas.
Dat gesmolten kaas vettiger lijkt, heeft te maken met de manier waarop je het eten ervan ervaart.
Daarnaast ben je volgens hem sneller verzadigd door een portie gesmolten kaas. “Van fonduekaas zal je minder opkrijgen dan van de typische kaasblokjes bij het aperitief waar je van kunt blijven eten. Fondue is warm, en de smaak en geur van gesmolten kaas erbij zijn veel heftiger, waardoor je er langzamer en bewuster van eet. Van kaasblokjes in hun vaste vorm steek je er soms onbewust nog meer in je mond. Doordat ze klein en hapbaar zijn, lijkt het alsof je nog honger hebt. Mindful eten zorgt ervoor dat je sneller verzadigd bent. Tijdens een kaasfondue ben je veel aandachtiger aan het eten. Daardoor lijkt het misschien dat die soort kaas zwaarder is en associeer je die automatisch met ‘ongezonder’.
Ongezonder of niet?
Verder ziet kaas er ook gewoon vettiger uit wanneer het gesmolten is. “Gesmolten kaas glimt en soms zie je er letterlijk het vet op liggen. Een bol kaas waar je een plak van afsnijdt ziet er net iets frisser of verser uit. Die vorm associeer je met iets wat ‘gezonder’ is, terwijl je een vettige vorm meteen vergelijkt met iets waar veel boter en room inzit.”
Ook het feit dat kaas meestal als topping van calorierijke gerechten wordt gebruikt, draagt bij aan het idee dat die gesmolten kaas ongezonder is. “Als er kaas op pizza ligt, is het niet per se alleen die kaas die voor de calorieën zorgt, maar de hele pizza. Daardoor maak je sneller de koppeling met ongezond eten. Je kunt die kaasfondue dus even rustig verorberen als dat schelletje kaas tussen je broodje gezond: het zal geen verschil uitmaken.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMTips van de chef
Zo maak je de lekkerste croque-monsieur volgens Jelle Beeckman. “Gebruik nooit parmaham, die verliest smaak als die warm wordt”
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
-
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
-
PREMIUM
Wat is de lekkerste geraspte kaas? Kaasmeester proeft 10 soorten: “Aan een lage prijs verkrijgbaar en écht lekker”
Bij een heerlijke pasta hoort standaard een stevig laagje smeuïg gesmolten kaas. Aan keuze in de supermarkten geen gebrek, maar welke is je geld waard en scoort het best op vlak van prijs-kwaliteit? Kaasmeester Frédéric Van Tricht proeft 10 verschillende kaasmixen. “Er is maar één zakje dat niet echt aan mijn verwachtingen voor kaas voldoet”, oordeelt de expert. “Verder is er ook één uitschieter op vlak van prijs-kwaliteit.” -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?