Direct naar artikelinhoud
Bellen metPieter Dumon

‘Ze hebben heel veel over zich heen gekregen en dat hadden ze bij VRT niet zien aankomen’

Cultuurjournalist Pieter Dumon over de docu rond Bart De pauw.Beeld Eva Beeusaert / Thomas Sweertvaegher

De documentaire over de zaak-Bart De Pauw zal dan toch uitgezonden worden door de VRT. De openbare omroep kreeg afgelopen week veel kritiek te verduren nadat de docu plots uit de programmatie geschrapt was. Journalist Pieter Dumon geeft duiding: ‘Dit is opnieuw een deukje in het imago van CEO Frederik Delaplace.’

Dag, Pieter. Eerst een terugblik: waarom werd Het proces dat niemand wou vorige week geschrapt?

Pieter Dumon: “Dat is wat niemand precies weet momenteel. Volgens de communicatie van VRT waren er gesprekken opgestart tussen Bart De Pauw en de slachtoffers, en wilden ze die gesprekken niet hypothekeren door de documentaire uit te zenden. De docu zou bepaalde wonden opnieuw openrijten en het is ook bekend dat het kamp De Pauw vindt dat er in Het proces dat niemand wou een te eenzijdig beeld van de zaak wordt geschetst.

“In de realiteit blijven de drijfveren van VRT in heel dit verhaal een mysterie. Het is niet duidelijk wat zij te winnen hebben bij een tussenkomst in de gesprekken met de slachtoffers. Er werd bijvoorbeeld gezegd dat De Pauw misschien aan een nieuw tv-project bezig was, maar bronnen ontkennen dat. Misschien was het de bedoeling om na de uitzending ook een reactie van Bart De Pauw te tonen. We kunnen het niet met zekerheid zeggen.”

De VRT trekt de beslissing nu terug en gaat de documentaire toch uitzenden. Wat is er veranderd?

“Ze hebben heel veel over zich heen gekregen en dat hadden ze bij VRT niet zien aankomen. We hebben in de voorbije week overigens gezien dat er van die gesprekken met de slachtoffers dan toch geen sprake was. De vrouwen in kwestie wisten zelfs van niets, met uitzondering van één vrouw die was ingelicht door VRT-CEO Frederik Delaplace.

“Zo kwam er kritiek vanuit de politiek; de VRT zou zich te hard hebben laten leiden door De Pauw en het zou opnieuw een klap geweest zijn voor de slachtoffers. Ook mediaminister Benjamin Dalle (cd&v) was niet akkoord met de beslissing.

“De vakbonden zeiden dan weer dat dit absoluut niet door de beugel kon. En vandaag was er in De Standaard een open brief van 200 mensen uit de mediasector, onder wie ook VRT-medewerkers, waarin ze zich uitspreken tegen de beslissing van Delaplace – die de beslissing alleen genomen zou hebben. De brief klaagt aan dat hij nog altijd in de oude cultuur zit en dat hij weinig aandacht heeft voor grensoverschrijdend gedrag.”

Het is niet de eerste beslissing van VRT-baas Delaplace die in slechte aarde valt. Komt hij nu in de problemen?

“Delaplace lijkt in deze redelijk cavalier seul gespeeld te hebben. In de wandelgangen van de VRT zegt men dat het toch echt zijn beslissing was om de docu uit de programmatie te halen. Hij duldt op bepaalde momenten weinig tegenspraak en neemt beslissingen die niet altijd even goed uitdraaien. Vorig jaar nog was er die interne mail met het spreekverbod, waarin stond dat dat alleen nog de communicatiedienst met buitenstaanders over de openbare ­omroep mocht spreken. Ook dat was een soort van leiderschap dat niet meer van deze tijd is.

“Dus ja, dit zal opnieuw een deukje in zijn imago zijn en hij zal nu misschien meer overleggen met de mensen rondom hem in zulke zaken. Maar ik betwijfel of dit nog een politiek staartje zal krijgen. Minister Dalle – die altijd vond dat de openbare omroep dit zelf moest oplossen – liet op sociale media al weten achter de beslissing te staan. We staan dicht bij verkiezingen dus kan me niet inbeelden dat de politiek dit dossier nu nog op tafel wil leggen.”

Wat betekent dit voor de slachtoffers en voor Bart De Pauw?

“Voor de slachtoffers zou je dit als een soort overwinning kunnen zien. Het grote publiek krijgt hun verhaal nu toch te zien. Langs de andere kant: dat er zoveel heisa rond is, zal ook voor hen niet gemakkelijk zijn.

“En wat de openbare omroep wilde bereiken, gesprekken tussen De Pauw en de slachtoffers, is er niet gemakkelijker op geworden. Als het werkelijk de bedoeling was om in alle luwte samen rond de tafel te zitten over een eventuele mea culpa, is die kans nu wel helemaal verkeken.”

VRT zal Het proces dat niemand wou uitzenden vanaf woensdag 27 maart op VRT CANVAS. De reeks is ook te bekijken op Streamz.