© REUTERS

En op het einde winnen de Duitsers: Bart Verbruggen en Nederland verliezen in het slot van eeuwige aartsrivaal

Duitsland werd in extremis de winnaar in de altijd beladen clash tussen Duitsland en Nederland. Het werd 2-1 in Frankfurt.

Vincent Van Genechten

Lange tijd leek de eindstand al na amper elf minuten spelen op het scorebord in het Deutsche Bank Park te staan. Joey Veerman deed in de 4de minuut de netten trillen voor het Oranje van bondscoach Ronald Koeman, die vooraf had gezegd dat deze partij “geen oefeninterland” was voor hem. Memphis Depay hield de bal goed bij en bediende de meegelopen PSV-speler, die in de vlucht de 0-1 scoorde. “‘Het hoeft niet hard. Een geweldige goal”, aldus analist Rafael van der Vaart in de studio’s van de NOS.

Maar lang kon Nederland niet genieten van de voorsprong. Maximilian Mittelstädt kreeg in minuut elf iets te veel tijd op de rand van de zestien en klopte gewezen Anderlecht-doelman Bart Verbruggen met een prachtige knal: 1-1. Voor Verbruggen was het overigens zijn vijfde interland. Tegen Schotland (4-0 winst) stond Mark Flekken nog onder de lat.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Duitsland was onderweg de betere ploeg voor eigen publiek. “Ik vond het indrukwekkend wat Duitsland liet zien”, stelde Van der Vaart. “In de combinatie, snel tussen de linies, je wil dan wel druk zetten, maar dat is helemaal niet mogelijk. Duitsland dat kort combinatiespel speelt. Ons in fases echt een beetje zoek speelt.”

Toch kregen de Nederlanders na rust enkele goeie kansen. Milan-speler Tijjani Reijnders had zijn hoek voor het uitkiezen oog in oog met Marc-André Ter Stegen, maar kon zijn schot niet kadreren. Idem voor Depay na een goeie voorzet van Donyell Malen.

In het slot zorgden de vele wissels - zo werd Quinten Timber (Feyenoord) al de 26ste debutant onder Koeman - voor minder georganiseerd voetbal. Die Mannschaft begon echter aan te dringen, terwijl Oranje wegzakte. Verbruggen moest uitstekend pareren op een uithaal van Jamal Musiala, wat later was de doelman er opnieuw op een poging van Thomas Müller. Maar Niklas Füllkrug klopte hem bij poging drie dan toch, goed voor de 2-1. Er was eerst nog wat twijfel of de bal wel over de lijn was, maar de doellijntechnologie verloste de Duitsers.

© VI

In de extra tijd miste Wout Weghorst nog een uitstekende kans op de gelijkmaker en viel Xavi Simons in bij Nederland. Het rastalent kreeg de voorbije dagen felle kritiek na zijn ‘teleurstellende’ prestatie tegen Schotland. Daarop besliste de Leipzig-speler om voorlopig niet meer met Nederlandse journalisten te praten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Interlands