Tamar.© Raymond Lemmens

GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Burgemeester van Lommel: “Excuses voor wanpraktijken in tehuis Tamar zijn schuldbekentenis”

Lommel
Meerderheid: CD&V (13), N-VA (5)Oppositie: Samen Vooruit (11), Voor3920Lommel (1), PVDA (1)

Tamar: Raadslid Sooi Van Limbergen (PVDA) kaartte naar aanleiding van de aandacht rond kindermisbruik in de kerk een “zwarte Lommelse bladzijde” aan, namelijk het tehuis Tamar waar in de jaren zeventig en jaren tachtig honderden vrouwen door kloosterzusters gedwongen werden tot adoptie. “Heel wat slachtoffers zijn vandaag nog op zoek naar hun biologische moeder. Zij die destijds als kind in Lommel werden ingeschreven moeten toegang krijgen tot het stadsarchief. Ik heb weet van één persoon die zich hierbij niet geholpen voelde. Ook zou het de stad sieren als excuses werden aangeboden voor de wanpraktijken van destijds. Er zaten toen ook ambtenaren van de stad in het bestuur, en er gingen ook stedelijke subsidies naar het tehuis.”

Burgemeester Bob Nijs (cd&v) begon met te stellen dat het buiten kijf stond dat iedereen in de raad meeleeft met de slachtoffers. “Alles wat daar toen is gebeurd, druist in tegen onze waarden. We zijn altijd bereid om slachtoffers te helpen bij het zoeken naar informatie, natuurlijk binnen het kader van de privacy-wetgeving. De vraag die we kregen, was echter te ruim gesteld. Een papieren archief van duizenden documenten doorzoeken op het woordje Tamar is onbegonnen werk. Dus hebben we gevraagd naar een specifiekere zoekopdracht. Wat het aanbieden van excuses betreft, dat mag geen vrijblijvend gebaar zijn, maar het is ook een zekere schuldbekentenis die toch best gebeurt na grondig onderzoek van eventuele betrokkenheid uit het verleden.” Raadslid Van Limbergen reageerde dat het niet gaat om een schuldbekentenis. “Maar om excuses dat het ooit in Lommel is kunnen gebeuren. Jullie maken het moeilijker dan het is.”

Wegwerkzaamheden: De inrichting van het kruispunt van de N71 en Gerard Mercatorstraat ter hoogte van het Kristalpark zal eind april klaar zijn, en het L-vormige kunstwerk wordt in mei teruggeplaatst. “In aanloop naar slimme verkeerslichten is er nog een reguliere regeling, tot de detectielussen in het wegdek zijn aangebracht.” Dat stelde schepen voor Mobiliteit en Openbare werken Sophie Loots (cd&v) in het kader van het advies dat de stad moet verlenen rond het ministerieel besluit waarin het aanvullend verkeersreglement wordt vervat. “Een administratieve stap die nodig is om straks de weg te kunnen openstellen”, duidde Loots. Oppositieraadslid Dag Indenhoek (Voor3920Lommel) polste of werd overwogen om uit de richting van Mol te werken met voorlichten. De schepen stelde dat het nieuwe ecoduct en de werking met portieken in de richting van het kruispunt zullen zorgen voor een afremmend effect. Raadslid Walter Cremers (Samen Vooruit) benadrukte dat een op- en afrittencomplex een betere aanpak zou zijn. “Aan een van de grootse Vlaamse industriezones zou dit zelfs logisch zijn, Lommel heeft daar recht op.” De schepen reageerde er nu vooral een oplossing moest gezocht worden op de kortst mogelijke termijn.

Sterrenregister: Oppositieraadslid Anja Van Engeland (Samen Vooruit) vroeg om in navolging van de oproep door vzw Boven De Wolken, ook in Lommel een sterrenregister te openen waarin sterrenkindjes geregistreerd kunnen worden. “Dit heeft een symbolische waarde die toch veel steun kan bieden.” Burgemeester Bob Nijs (cd&v) reageerde dat de stadsdiensten dit initiatief reeds voorbereiden. “We bekijken ook hoe we deze getroffen gezinnen nog verder kunnen ondersteunen, en overwegen ook een fysieke warme herdenkingsplek.” (gvb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer