© Getty Images/iStockphoto

Gaat Duitsland het fokken van teckels verbieden? Nieuw wetsontwerp doet Duitse fokkers alvast huiveren

Is het straks verboden om teckels te fokken in Duitsland? Een nieuwe wetsvoorstel verbiedt de fok van hondenrassen met ‘skeletafwijkingen’, wat de vereniging van Duitse hondenfokkers het ergste doet vrezen voor de worstvormige hondjes met korte pootjes.

mts
Bron: Bild, T-Online, Daily Mail, Sky News

De groene minister van Landbouw en Dierenwelzijn in Duitsland, Cem Özdemir, heeft in februari een nieuwe versie van de Duitse dierenwelzijnswet voorgesteld. Die treedt streng op tegen zogeheten ‘folterfokkerij’, waarbij dieren gekweekt worden met “pathologisch geachte eigenschappen”, zoals katten- en hondenrassen zonder vacht, mopshonden met ademhalingsproblemen, herdershonden met heupproblemen of chronische oogontstekingen, en dus ook teckels met een lang, doorgezakt buikje en korte pootjes.

De Duitse Kennel Club (VDH), een koepelvereniging van hondenfokkers, heeft daarom een petitie gelanceerd om de populaire teckel of dashond te ‘redden’. In een week tijd hebben al ruim 15.000 mensen hun handtekening gezet onder de petitie.

Volgens VDH bevat het wetsontwerp veel zinvolle elementen, maar laat het te veel ruimte voor interpretatie bij het definiëren van een genetisch defect. Zo kunnen de vermelde “afwijkingen van het skeletstelsel” worden geïnterpreteerd als een verbod op het fokken op van elk hondenras dat “in grootte significant afwijkt van de wolf”, de genetische voorouder van de hond, meent de vereniging. “De term kan worden toegewezen aan de beenlengte van teckels en andere kleine hondenrassen, waardoor ze kunnen worden uitgesloten van de fok”, klinkt het. Ook onder meer de cockerspaniel, bulldogs en boksers zouden in aanmerking komen voor een verbod, vreest VDH.

(Tekst gaat verder onder de foto)

© Getty Images

Dwerggroei

“Met de nieuwe regelgeving in de Dierenbeschermingswet willen we dieren consequent beschermen tegen pijn en leed”, zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Landbouw tegen nieuwssite T-online. Tegenover Sky News ontkent een woordvoerder van het ministerie dat de hervorming zou neerkomen op een verbod op bepaalde hondenrassen, zoals teckels, en is het doel van de hervorming enkel het versterken van de wet die al bestaat rond ‘folterfok’.

Teckels, in ons land het derde populairste hondenras, hebben hun korte pootjes te ‘danken’ aan de genetische aandoening chondrodysplasie, een vorm van dwerggroei. Als gevolg van hun bijzondere lichaamsbouw zijn teckels uitstekend geschikt om als jachthond door het struikgewas te rennen en voor de ondergrondse jacht op dassen.

Jana Hoger van de dierenrechtenorganisatie PETA roept in de krant BILD alvast op tot een verbod op het fokken van teckels. “Het spijt me voor de vele liefhebbers, maar hernia’s komen helaas vaak voor bij teckels en veroorzaken veel leed”, zeg ze. “Hun kromme pootjes zijn het resultaat van intensief fokken. Veel hondenrassen zijn speciaal gefokt om aan menselijke wensen te voldoen, vaak door inteelt. Ook bij onder andere de mopshond en de Franse bulldog is dat het geval.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer