Raymond was erg enthousiast na het horen van 'Twee meisjes' op de beiaardklokken.
Foto: Koen Theuns

'Twee meisjes' van Raymond van het Groenewoud klinkt twee jaar lang door Belfort van Brugge: "Droom die ik niet had, wordt werkelijkheid"

De muzikale hit 'Twee meisjes' van Raymond van het Groenewoud zal de komende 2 jaar te horen zijn op de Grote Markt van Brugge. De beiaardier speelt vanaf zondag 4 nieuwe melodieën, met onder andere 'Twee meisjes'. Raymond is alvast enthousiast.

Wie voortaan de Grote Markt passeert, zal vanaf zondag grote kans hebben om 'Twee meisjes' te horen. De hit zal de komende 2 jaar dagelijks klinken op de Grote Markt. Het is 1 van de 4 melodieën die de beiaardier zondag voor het eerst speelt.

Het vernieuwen van de melodieën is niet gemakkelijk, weet stadsbeiaardier Wim Berteloot: "De pinnen die we in de trommel plaatsen, bepalen welke klokken op welk moment aangeslagen worden."

"In totaal moeten we zo meer dan duizend pinnen uithalen en er vervolgens in een andere schikking opnieuw insteken."

Foto: Koen Theuns

Ook met Twee Meisjes had de stadsbeiaardier zijn handen vol. "De basmelodie klonk met onze zware klokken veel te luid en was daardoor onherkenbaar. Uiteindelijk hebben we daar een tegenstem in de hoogte van gemaakt. Het instrument is door zijn ouderdom ook ritmisch instabiel: pinnen die in theorie juist zijn aangebracht, geven niet altijd het verwachte resultaat. Daardoor moet er telkens bijgestuurd worden."

Raymond, die al eens op voorhand mocht luisteren, is erg enthousiast over het resultaat. "Het is een droom die ik niet had die toch is uitgekomen!", zegt de Bruggeling. "Het zou zot zijn om er naast je schoenen van te gaan lopen, maar het is toch wel wat. Dat de melodie met zo veel liefde ontvangen wordt, doet deugd."

Videospeler inladen...

3 weken stilte

Vanaf zondag zijn de wekelijkse beiaardconcerten weer te horen na 3 weken. De week voor Pasen wordt traditie getrouw geen beiaardmuziek gespeeld, omdat de klokken dan in Rome zijn. Maar nu waren de klokken iets langer stil door de nodige herstellingswerken aan het beiaardklavier. 

Meest gelezen