Turkse president Erdogan belt Gentse leerling op die klappen kreeg van Koerdische betogers in Brussel: “We volgen je situatie op”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gebeld met een 17-jarige Gentse scholier van Turkse origine die maandag tijdens een schooluitstap werd aangevallen door pro-Koerdische betogers. De president polste naar de toestand van de tiener en wenste hem een spoedig herstel toe.

mts
Bron: Yirmidort, Anadolu Ajansi, HLN

De 17-jarige leerling was samen met zijn school DuO²-Gent op bezoek in het Europees Parlement in Brussel. Omdat de tiener deelneemt aan de Ramadan en daarom overdag niet eet, trok hij tijdens de lunchpauze even de stad in, samen met een andere scholier van Turkse origine (16). Daar was op dat moment een pro-Koerdische betoging aan de gang. Toen enkele betogers de twee jongeren opmerkten, kregen ze de vraag of ze Turks waren. Toen de twee bevestigend antwoordden, kregen ze klappen en raakten gewond.

Het nieuws uit Brussel bereikte kennelijk ook de Turkse president Erdogan, die een dag later in hoogsteigen persoon het 17-jarige slachtoffer heeft opgebeld. Hij polste in het telefoongesprek naar zijn gezondheidstoestand en wenste hem een spoedig herstel toe. Erdogan veroordeelde de aanval en noemde de geweldplegers “immorele en verachtelijke schurken”. “De officiële autoriteiten daar en onze ambassade volgen de situatie op”, drukte hij de jongeman op het hart.

LEES OOK. Café vernield door groep Turkse mannen: politie doet geen arrestaties, burgemeester roept op tot kalmte

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens de vader van de jongen is zijn zoon nog steeds in shock na de aanval en is heeft hij verwondingen opgelopen aan zijn ogen en oren. “Het is heel fijn dat de president de tijd neemt om ons te bellen, al hoop ik in de eerste plaats dat mijn zoon er snel weer bovenop komt”, zegt de vader aan HLN.

De spanningen tussen de Turkse en Koerdische gemeenschap in ons land liep de voorbije week hoog op toen aanhangers van de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij die vanwege haar geweldplegingen op de terreurlijst van de Europese Unie staat. In Heusden-Zolder kwam het zondag tot zware rellen nadat PKK-aanhangers Turken provoceerden in de Koolmijnlaan in de Limburgse gemeente en een man van Turkse origine verwondden. Maandagmiddag liep een pro-Koerdische betoging uit de hand en brak er een vechtpartij op het Luxemburgplein in Brussel. De politie moest het plein ontruimen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER