© IMAGEGLOBE

Tot 30 maanden cel voor bedreigingen omdat Bilzenaar PlayStation had gestolen

Vier mannen uit Maasmechelen en Dilsen-Stokkem, waarvan drie twintigers en een dertiger, kregen donderdag gevangenisstraffen tussen 12 maanden en 30 maanden met uitstel omdat zij de woning van een man binnenvielen, de Bilzenaar en zijn gezin bedreigden met een alarmpistool en hem een lesje wilden leren. De reden van de strafexpeditie was best opvallend. “Hij had mijn PlayStation 4 gestolen”, klonk het bij een van de daders.

Shauni Deferm

Op nieuwjaarsdag 2015, rond kwart na vijf in de namiddag ging de bel ten huize van de Bilzenaar. Samen met zijn vriendin, een baby van vijf maanden en een bevriend koppel toostte hij op het nieuwe jaar. Toen hij de deur opende, werd het feestje abrupt verstoord. Twee mannen stormden de woning binnen, zwaaiden met een wapen en riepen dat het slachtoffer had ingebroken bij een van hen. Ondertussen kregen de indringers versterking van twee vrienden die later bij de Bilzenaar arriveerden.

De Bilzenaar kon uiteindelijk vluchten. De twee agressors liepen hem achterna, maar waren te traag. Ondertussen doorstonden vrouw en kind doodsangsten. “Je krijgt 24 uur om de spullen terug te brengen” en “je zal je kind alleen moeten opvoeden want we slaan je vriend in een rolstoel”, klonken de bedreigingen. Omdat de Bilzenaar was ontsnapt, hielden de vier het een uur en half later voor bekeken.

Honderd spelletjes

Het motief voor de strafexpeditie was een inbraak bij de 27-jarige Maasmechelaar van de bende. Tijdens nieuwjaarsnacht stal een inbreker een PlayStation 4, enkele spelletjes en kleding uit zijn woonst. De man deed geen aangifte bij de politie omdat de dief ook aan de haal ging met een hoeveelheid illegale drugs. Hij besloot de inbreker zelf een lesje te leren. “Op camerabeelden kon ik uitmaken wie de dief was”, zei hij hierover. “Hij nam wel honderd spelletjes mee.”

De procureur stelde dat de vier zeer goed voorbereid waren. “In sms-berichten hadden ze het over ‘iemand een lesje leren’ en ‘een wapen meebrengen, iedereen wist precies wat er zou gebeuren”, zei hij tijdens de zitting. De rechter veroordeelde de mannen tot celstraffen tussen 12 maanden en 30 maanden met uitstel. Geldboetes lopen op tot 600 euro. De Bilzenaar en zijn gezin krijgen een totale schadevergoeding van 11.200 euro

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer