Zes weetjes over de ‘zes’ van... zes miljoen: wie is Ardon Jashari, nu ook officieel de eerste zomertransfer van Club Brugge?

Hij stond in Qatar nog in de knock-outs van het WK, noemt Granit Xhaka zijn grote voorbeeld én kon deze zomer naar Anderlecht. Ardon Jashari (21) is piepjong, maar heeft een verhaal. Zes weetjes over de nieuwe ‘zes’ van Club Brugge, waarvoor het straks... 6 miljoen euro neertelt.

Junior Verbeeke

1. Piepjong, maar icoon met ervaring

Jong én ervaren: Jashari is het beiden. De verdedigende middenvelder debuteerde een dag na zijn 18de verjaardag tegen FC Zurich: een invalbeurt van welgeteld één minuut. Er zouden nog 91 wedstrijden voor FC Luzern volgen, want de teller staat vandaag op 92 profmatchen in clubverband. Daar is hij trouwens een icoon: hij genoot er het grootste deel van zijn jeugdopleiding én speelt er ook met de aanvoerdersband.

2. Vorige zomer in het vizier van Anderlecht

Straks tekent hij een contract bij blauw-zwart, maar even goed speelde Jashari dit seizoen in paars en wit. Afgelopen zomer stond de Zwitser nadrukkelijk in de belangstelling van aartsrivaal Anderlecht. Hij had indruk gemaakt als aanvoerder van Luzern en speelde tevens het EK voor beloften. Ook FC Basel en Werder Bremen hengelden toen naar zijn diensten, maar uiteindelijk bleef Jashari gewoon bij Luzern. Daar lieten ze hem niet vertrekken.

© Getty Images

3. Pandoering van Portugal

Jashari was al A-international voor Zwitserland: in 2022 verzamelde de middenvelder twee caps. En het waren geen oefenwedstrijden. Zowel tegen Tsjechië (in de Nations League, red.) als Portugal mocht de Zwitser met roots in Noord-Macedonië welgeteld één officiële minuut invallen. Tegen Ronaldo en co was dat wél in de 1/8ste finales van het WK in Qatar, toen Portugal de Zwitsers met 6-1 naar huis stuurde. Al ging de aandacht toen vooral naar Ronaldo: die moest namelijk op de bank beginnen. Tegenwoordig komt Jashari voor de Zwitserse U21 uit: dinsdag moest hij nog 90 minuten aan de bak tegen de beloften van Albanië.

© Getty Images

4. Xhaka als rolmodel

Er zijn zeker gelijkenissen: landgenoot Granit Xhaka - nu op titelkoers met Leverkusen, maar vooral zeven seizoenen bij Arsenal - is het grote voorbeeld van Jashari. “Wij horen elkaar vaak. We praten veel over hoe ik me voel en hij geeft me veel tips”, sprak de nieuwe aanwinst van Club in september nog. “Hij is tien jaar ouder dan ik, speelt op dezelfde positie en qua karakter lijken we erg op elkaar. Ik kijk veel van zijn wedstrijden en probeer dingen te kopiëren.” Toen Jashari vorige zomer op de nodige belangstelling kon rekenen, gaf Xhaka hem raad.

5. Transferprijs van zes miljoen euro

6 miljoen euro: dat bedrag telt Club Brugge neer voor de nieuwe verdedigende middenvelder. Versterking op die positie is nodig, want Balanta en Odoi zijn straks einde contract én Vetlesen speelt liever wat hoger. Jashari ligt nog tot de zomer van 2026 vast bij Luzern, dus boter bij de vis was nodig. Al lijkt zijn transferprijs niet overdreven, want zijn waarde wordt door Transfermarkt exact op 6 miljoen geschat.

6. Verdedigend, maar ook vaak beslissend

Jashari opereert vaak vanuit de tweede lijn, maar is zo ook beslissend: als ‘zes’ tekende hij reeds voor negen assists en tien goals bij zijn club. Zijn infiltraties zijn dus belangrijker. En zo komt hij aan mooie cijfers op die positie. Opvallend: zijn negen doelpunten vloeiden allemaal voort uit een schot met links, zijn favoriete voet.

© NurPhoto via Getty Images

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer