Themabeeld.© Getty Images

Genkenaar probeert bewoond appartement in brand te steken na ruzie: vier jaar cel

Genk -

Een 56-jarige man krijgt vier jaar cel omdat hij een appartement in de Vennestraat in Genk in brand probeerde te steken. “De eigenaar zag vloeistof naar binnen druppelen”, sprak de Tongerse aanklager.

Shauni Deferm

De feiten vonden plaats in de nacht van 11 januari 2023, rond 2.30 uur, in een appartementsgebouw gelegen in de Vennestraat in Genk. De bewoner van een van de studio’s werd gewekt door een doffe slag en een doordringende benzinegeur. “De man trok zijn gordijnen in de woonkamer open en zag de beklaagde buiten aan zijn raam staan met een aansteker in de hand. Er druppelde vloeistof naar binnen”, sprak de aanklager tijdens de behandeling van de zaak voor de Tongerse rechtbank. De vijftiger vluchtte vervolgens weg naar zijn eigen appartement.

Olie en benzine

De politie kwam ter plaatse en stelde de doordringende benzinegeur vast. Op het venstertablet was een regenboogachtige verkleuring te zien. “Een brandweerman stelde dat het ging om een mengsel van olie en benzine”, aldus de strafrechter in het vonnis.

De agenten namen bij de vijftiger twee bidons benzine voor tuinmachines en zijn kleding beslag. Hij bekende dat hij die nacht ruzie had gemaakt met de eigenaar van de geviseerde studio, maar hij ontkende dat hij benzine tegen het raam had gegooid. Onderzoek van het N.I.C.C. wees uit dat zijn schoenen en kleding wel vol met het aanmaakgoedje hingen.

Bewoonde studio

Volgens de Tongerse strafrechter zijn de feiten bewezen, net als de verzwarende omstandigheid. “Gezien de brand ’s nachts op een bewoonde studio werd gepleegd, wist de beklaagde dat er een of meerdere personen aanwezig waren in het gebouw”, luidt het vonnis. “Alle bewoners van het appartementsgebouw lagen te slapen waardoor ze allen in gevaar werden gebracht op een ogenblik dat dergelijke ramp niet snel zou worden opgemerkt, met alle risico’s van dien.”

De Genkenaar, die niet kwam opdagen tijdens de behandeling van de zaak, krijgt een effectieve celstraf van vier jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer