Soep van de week

Romige preisoep met witte miso

© Senne Van der Ven

Miso is een gefermenteerde pasta op basis van sojabonen en granen die heel populair is in de Japanse keuken. De smaak valt onder ‘umami’: een volle, innemende, hartige smaak. En de miso doet in deze soep waarvoor hij gemaakt is: gelaagdheid geven aan een eenvoudig gerecht. Net als een klassieke potage parmentiermaak je deze soep met niet meer dan prei en aardappels. Een teentje knoflook of wat ui meestoven kan, maar is geen noodzaak.

Emma Desmet

Ingrediënten (voor 4 volle kommen of 1,5 liter):

2 stevige preistengels

1 grote aardappel van ongeveer 200 gram

1 liter kippen- of groentebouillon

1 el witte shiromiso

1 flinke klont boter

1 blaadje laurier

Enkele takjes tijm

Zout, zwarte peper van de molen

Bereiding:

1. Was de prei, maar laat het groen aan de stengels. Snijd de prei in niet al te fijne ringen. Smelt op een zacht vuur de boter in een kookpot met stevige bodem en stoof de prei in ongeveer 15 minuten zacht, roer af en toe om.

2. Schil de aardappel en snijd hem in stukjes, doe ze samen met de laurier en tijm bij de prei. Breng op smaak met peper en wat zout (miso is ook zout), roer om en laat nog 1 minuut stoven. Giet de bouillon erbij, breng aan de kook en laat met het deksel op de pot 15 minuten zachtjes pruttelen.

3. Draai het vuur uit en haal de laurier en takjes tijm uit de soep. Schep een pollepel soepvocht in een kommetje en los hierin de miso op. Giet terug bij de soep en roer even door. Mix de soep met een staafmixer of blender. Proef of nog extra peper of zout nodig is.

4. Werk eventueel af met fijngesnipperd preigroen, een extra draai van de pepermolen en/of een kneepje vers citroensap.

Vervang de aardappel door gekookte kikkererwten, het resultaat is een minstens even smeuïge soep. Of mix alles maar half, als je trek hebt in een iets grovere maaltijdsoep.

Recept: Johanna Goyvaerts

Foto: Senne Van der Ven