© AFP

Ruim 1.700 arrestaties bij drugsrazzia’s in Frankrijk

Bij talrijke razzia’s in het drugsmilieu hebben Franse politieagenten de voorbije dagen over heel Frankrijk maar liefst 1.738 mensen opgepakt. “We gaan die drugsoperaties voortzetten”, kondigde de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, zaterdagnamiddag aan.

tg
Bron: BELGA

Bij de politieoperaties van het jongste tiental dagen is 2,4 miljoen euro in beslag genomen. Voorts legde politie beslag op 150 kilo drugs, vooral cocaïne en heroïne. Alleen al in Parijs en in het departement Seine-Saint-Denis ten noordoosten van de hoofdstad werden meer dan 300 mensen opgepakt, zei Darmanin.

De minister verklaarde dat de strijd tegen drugs niet alleen op het vlak van veiligheid moet worden gevoerd. Ook opleiding, ontwenning van verslaving en de verantwoordelijkheid van ouders spelen een rol, aldus Darmanin. 

De politieoperaties onder de noemer ‘Place nette’ kaderen in een strategie die vorige zomer werd opgestart met als doel de ongeveer 4.000 drugsverkooppunten in het land op te doeken. Politieagenten worden daartoe op de betrokken plaatsen van steden over een langere periode de klok rond ingezet. Ze moeten de drugsdealers arresteren en verhinderen dat die hun zaakjes na een korte politieactie enkele meters verder weer opstarten. 

In de hoogbouwwijken van veel grootsteden in Frankrijk zijn drugsbendes actief die andere bewoners het leven moeilijk maken. Steeds weer komt het tot gewelddadige afrekeningen tussen bendes, waarbij ook buitenstaanders om het leven komen. Onder meer in Marseille laaide het drugsgeweld de jongste jaren fors op.

Bendes daar hebben ook banden met het Brusselse drugsmilieu, zo bleek recent nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer