Archieffoto: elitetroepen patrouilleren in probleemwijken in Quito.

Leider van bende die betrokken was bij moord op presidentskandidaat in Ecuador opgepakt 

In Ecuador is een leider van een van de grootste bendes van het land opgepakt. Het gaat om een leider van Los Lobos, de bende die ook betrokken was bij de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio, in augustus vorig jaar.

De man die is gearresteerd staat bekend als "Vicente". Bij de interventie werden ook nog 12 anderen opgepakt, en er werden 200.000 dollar in cash, verschillende wapens, munitie en explosieven in beslag genomen.

Los Lobos is een van de grootste bendes van Ecuador. 2 andere leiders van de bende die betrokken waren bij de moord op Villavicencio zitten al in de cel. 5 andere verdachten zullen ook nog vervolgd worden voor hun aandeel in de zaak.

Fernando Villavicencio werd vlak voor de presidentsverkiezingen neergeschoten op een campagnebijeenkomst in de hoofdstad Quito. Hij kwam op tegen de corruptie in het land.

Drugsgeweld in Ecuador alomtegenwoordig

Ecuador is de laatste jaren steeds meer in de greep gekomen van drugsgeweld. Het land is een draaischijf voor drugs uit Colombia, Peru en Bolivia, die via de havenstad Guayaquil naar Europa en de VS wordt verscheept. 

Verschillende bendes, die in Ecuador beschouwd worden als terroristische groepen, strijden met elkaar voor de controle over de drugsroutes. Op dit moment geldt er in Ecuador ook een noodtoestand, in een poging om het geweld onder controle te krijgen.

De voorbije dagen bleek dat dat nog niet gebeurd is: gisteren was er de derde moordpartij in drie dagen. Zeker 8 mensen kwamen om toen gewapende personen in een auto het vuur openden op een groep mensen in Guayaquil. Vrijdag werden 5 toeristen ontvoerd en vermoord door bendeleden op een strand in Ayampe, in het zuidwesten van Ecuador. Ze werden aanzien als vijanden van de bende.  Die dag werden ook nog vier mensen gedood in de kuststad Manta.

Meest gelezen