Dit hebt u al gemist van de Ronde van Vlaanderen: klassiek verloop met vroege vlucht, zware botsing met toeschouwster

De koers nog niet gezien? Geen nood. In dit overzicht bent u in een handomdraai mee alvorens de finale van de 108ste Ronde van Vlaanderen losbarst.

Hugo Coorevits

LIVE. Volg hier LIVE de 108e editie van de Ronde van Vlaanderen!

De Ronde van Vlaanderen is onderweg naar de Wolvenberg in Volkegem, de derde van de zeventien hellingen. De verhaallijn was tot nog toe heel dun. Een vroege vlucht, dat wel, en dan in gestrekte draf naar de Vlaamse Ardennen. Een stand van zaken.

Drie Belgen in de vlucht van de dag

Met Bert Van Lerberghe (Soudal Quick-Step), Lionel Taminiaux (Lotto-Dstny) en Jelle Vermoote (Bingoal-WB) zaten er drie landgenoten in de vlucht van de dag. Het was Luke Durbridge die al vanaf kilometer nul er alles aan deed om weg te raken. Zijn tweede poging was raak. Ploegmaat Elmar Reinders, Stanislaw Aniolkowski (Cofidis), David Dekker (Arkéa-Samsic) en uiteindelijk nog Damien Touzé (Decathlon-AG2R La Mondiale) gingen op de invitatie in. Niet dat ploegen als Flanders-Baloise, Team dsm-firmenich PostNL geen tegenwerk boden, maar na 54 km kreeg de ochtendontsnapping groen licht van Alpecin-Deceuninck, Visma-Lease a Bike en Lidl-Trek. Het peloton vertraagde zodat de ontsnapping van de dag direct vier minuten had. Het sein voor Van Lerberghe die met het zadel sukkelde om van fiets te veranderen voor de resterende 226 kilometer.

Straf was wel dat Jelle Vermoote er opnieuw bij was. De 23-jarige neoprof van Bingoal-WB zat ook al in de juiste vlucht die in de E3 Saxo Classic Harelbeke veel later tot stand kwam.

Quick-Step en Lotto veranderen geweer van schouder

Met Tiegemnaar Bert Van Lerberghe had Soudal Quick-Step een renner die uren door het beeld reed. Idem dito met Lionel Taminiaux voor Lotto-Dstny. Allebei hebben ze de superfavoriet noch toppers à la Pedersen en Jorgenson. Maar ze zijn wel in beeld geweest. De rol van Soudal Quick Step is in deze Ronde overgenomen door Alpecin-Deceuninck, terwijl Lotto-Dstny met de op rust gestelde Arnaud De Lie en de langs de kant van de weg kijkende Florian Vermeersch zonder de twee kopstukken moesten starten. Dan maar in de vroege vlucht. Je weet maar nooit.

© BELGA

Trein steekt in Aalst Alpecin-Deceuninck handje toe

De bal lag dus in het kamp van Alpecin-Deceuninck. Voor Silvan Dillier was het al snel werkdag. Eenmaal de voorsprong boven de vier minuten uitsteeg, begon de Zwitser van Alpecin-Deceuninck in functie van kopman Mathieu van der Poel tempo te maken in het peloton.

Groupama-FDJ, Lidl-Trek en Visma-Lease a Bike trokken niet echt veel aan van de koersontwikkeling. Hoe sneller enkele jongens van de ploeg van de Roodhoofts werden opgebruikt, hoe beter. Maar Alpecin-Deceuninck werd gered door een gesloten overweg, waardoor de vluchters in Aalst een halve minuut van hun voorsprong verloren want de overweg was wél open voor het peloton.

Met nog 200 km voor de boeg reden er al vier ploegmaten van Mathieu van der Poel aan de kop van het peloton om de 3’34” voorsprong niet opnieuw de hoogte te laten inschieten. Na honderd kilometer Ronde van Vlaanderen was de voorsprong opnieuw vier minuten.

Filip Maciejuk heeft zijn lesje van vorig jaar geleerd

Richting de kasseien van de Lippenhovestraat en de Paddestraat in Zottegem werd Alpecin-Deceuninck overruled door Bahrain-Victorious en Q36.5 en ook Visma-Lease a Bike. Zelfs Movistar ging daar mee controleren. Wedden dat de Roodhoofts dat graag zagen gebeuren. UAE-Team Emirates, Movistar en Lotto-Dstny schoven ook op in een editie die qua aanloop incidentloos was. Vorig jaar was er nog Filip Maciejuk die naast de brede baan sukkelde en de helft van het peloton tegen de grond deed slaan. O.a. Tim Wellens (sleutelbeen) zag daar zijn Ronde van Vlaanderen eindigen. Filip Maciejuk kreeg daarvoor zelfs een schorsing van de UCI maar de Pool is er ondertussen opnieuw bij, zij het dit keer voor Bora-hansgrohe.

Opstopping achteraan op de Oude Kwaremont

Qua valpartijen bleef het lange tijd een voorbeeldige editie. We kregen alleen maar een opstootje achterin het peloton bij het opdraaien van de kasseien van de Oude Kwaremont. Cyrrus Monk dreigde in de gracht te sukkelen, ook Fabian Lienhard zat mee in de miserie, maar het bleef bij wat gestuntel met de fiets. Alpecin-Deceuninck pakte daar met Oscar Riesebeek opnieuw de leiding van het peloton, maar na de eerste passage van de Oude Kwaremont was de voorsprong nog altijd een kleine drie en een halve minuut. De Ronde moet nog ‘beginnen’. Dé vraag is wanneer Mathieu van der Poel de vroege vluchters terugziet?

© BELGA

Coureurs rijden op Hotond op toeschouwer

Op de Hotond gebeurde een zwaar incident toen de renners tegen een toeschouwster aan reden. Bij dat incident waren Ben Swift, William Blume Levy, Nico Denz, Guillaume Boivin en Floris De Tier betrokken. Boivin gaf onmiddellijk op. Het was de eerste dissonant van deze Ronde van Vlaanderen. Het is nog bang afwachten voor het lot van de onfortuinlijke toeschouwster.

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer