Burgemeester De fauw laat een voormalig Chinees restaurant in Zeebrugge slopen, ondanks de erfgoedwaarde ervan
Foto: Koen Theuns

Burgemeester laat oud Chinees restaurant in Zeebrugge slopen, ondanks erfgoedwaarde

Burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V) heeft het bevel gegeven om een oud Chinees restaurant in Zeebrugge te slopen. "De eigenaar wil dit al langer doen, maar mocht niet door de erfgoedwaarde", zegt De fauw. De burgemeester legt het advies van de eigen stadsdiensten naast zich neer en laat het gebouw nu toch slopen.

Op de hoek van de Baron de Maerelaan en de Kustlaan in Zeebrugge staat een oud en vervallen pand. Vroeger was er een Chinees restaurant gevestigd, maar sinds de sluiting ervan vinden vooral krakers hun weg naar het pand. Het is er zo slecht aan toe, dat er instortingsgevaar is. Daarom liet de stad het gebouw in 2022 verstevigen.

Onroerend erfgoedinventaris

De eigenaar wil het gebouw al langer slopen, maar mocht dat niet omdat het gebouw op de onroerend erfgoedinventaris staat. Volgens die inventaris zijn er opvallende oranje bakstenen en 'een beperkte art-decostijl' aanwezig. Het pand werd in 1927 ontworpen door een architect uit Heist, bij Knokke.

"De eigenaar wil op de site een nieuw en hoger gebouw zetten", zegt burgemeester De fauw. "Maar de diensten Ruimtelijke Ordening en Monumentenzorg willen het gebouw behouden. Er zou de mogelijkheid zijn om bovenop het huidige gebouw te bouwen, maar zowel de eigenaar van het restaurant als de eigenaar van de omliggende kavels zien dat niet zitten."

Burgemeester legt adviezen naast zich neer

Nu mag de eigenaar het gebouw opeens wél slopen. Sterker nog: de eigenaar moét het gebouw slopen, op bevel van de burgemeester. Hij gaat daarmee in tegen de adviezen van zijn eigen diensten. "We moeten ingrijpen tegen de verloedering en deze onveilige en uitzichtloze situatie. Dit is niet langer houdbaar. Er is inderdaad een beperkte erfgoedwaarde, maar die weegt hier niet tegenop."

Tegen eind mei zullen de werken uitgevoerd zijn. "Maar volgens mijn info zal dat geen moeilijke opdracht worden. Als ze de versteviging wegnemen, zullen de muren bijna vanzelf tegen de vlakte gaan."

Meest gelezen