Lou Conter in 2022.© AP

Laatste overlevende van schip dat zonk na bombardement op Pearl Harbor overleden

De laatste overlevende van de USS Arizona, het oorlogsschip dat zonk tijdens het Japanse bombardement op Pearl Harbor, is overleden op 102-jarige leeftijd. Dat meldt een vereniging ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanval.

Bron: BELGA

Lou Conter was een 20-jarige onderofficier op het schip op 7 december 1941, toen de Japanners een verrassingsaanval uitvoerden op de Amerikaanse vloot in de Stille Oceaan. 

Het bombardement, dat voor de VS de aanleiding was om deel te nemen aan de Tweede Wereldoorlog, beschadigde of vernielde het grootste deel van de Amerikaanse vloot die gestationeerd was in Hawaï. Meer dan 2.000 Amerikanen kwamen om het leven. Aan boord van de USS Arizona vielen meer dan 1.100 doden.

Conter, die tijdens de aanval militairen hielp, werd piloot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn vliegtuig werd twee keer neergeschoten. Een keer gebeurde dat voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea, waar hij met zijn bemanning in de zee vol haaien terechtkwam. 

Adviseur van presidenten

Hij voerde ook gevechtsmissies uit in Korea en richtte een trainingsprogramma op rond overleven binnen de marine. 

Tijdens zijn carrière was Conter militair adviseur van de presidenten Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy en Lyndon B. Johnson.

De oud-militair stierf maandag thuis in Californië, omringd door zijn familie, aldus de organisatie Pacific Historic Parks op Facebook. 

“Lou Conter belichaamde wat het betekent om deel uit te maken van de grootste generatie Amerikanen, wier collectieve moed, prestaties en opofferingen ons land gered hebben van de tirannie”, aldus directeur van de organisatie Aileen Utterdyke. “Hij had een voorbeeldige carrière bij de marine en heeft er bij scholen, ouders en gewone Amerikanen steeds op aangedrongen om Pearl Harbor nooit te vergeten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer