Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Democraten richten pijlen op Florida na ‘schandalige’ en ‘extreme’ beslissing hooggerechtshof

Voorstanders van abortus protesteren bij het hooggerechtshof van Florida.Beeld AFP

Abortus wordt zo goed als verboden in de Amerikaanse staat Florida. Dat heeft het lokale hooggerechtshof beslist. Tegelijkertijd heeft het hof toegelaten dat de kwestie in november op het kiesbiljet komt te staan. De Democraten zien er een uitgelezen kans in hun voordeel in.

“Extreem” en “schandalig”. Zo heeft Amerikaans president Joe Biden dinsdag de beslissing van het hooggerechtshof van Florida genoemd waardoor abortus in de staat verboden wordt na zes weken zwangerschap. Volgens Biden brengt de wet “de gezondheid en het leven van miljoenen vrouwen in gevaar” aangezien hen op die manier de toegang tot levensnoodzakelijke gezondheidzorg wordt ontzegd.

Voorvechters van abortus in Florida kregen gisteren een belangrijke tegenslag te verwerken toen het hooggerechtshof weigerde een nieuwe wet van gouverneur Ron DeSantis te verwerpen. De wet gaat over een maand in, en verbiedt abortus na zes weken zwangerschap. Vandaag is abortus illegaal na 15 weken in Florida.

Tegelijkertijd konden de voorstanders van abortus ook een belangrijke overwinning claimen: het hooggerechtshof besliste tegelijkertijd dat de vraag of het recht op abortus in de lokale grondwet mag worden ingeschreven, zal worden voorgelegd aan de kiezers. De kwestie komt op 5 november samen met de presidentsverkiezingen op het kiesbiljet te staan.

Meerderheid van 60 procent nodig

Dat de inwoners van Florida kunnen stemmen op de verankering van het recht op abortus in de grondwet, is het gevolg van een petitie die door de nodige 900.000 mensen werd ondertekend. De initiatiefnemers willen een amendement op de grondwet van de staat dat “de staatinmenging in abortus beperkt”. Het hooggerechtshof verwierp maandag de bezwaren van de Republikeinse autoriteiten en keurde de toevoeging van het amendement op het kiesbiljet goed. Wel is er een meerderheid van 60 procent nodig om het amendement ingang te laten vinden.

Voorstanders van abortus protesteren bij het hooggerechtshof van Florida.Beeld AP

Zittend president Joe Biden heeft van de bescherming van het recht op abortus een speerpunt gemaakt in zijn verkiezingscampagne tegen zijn Republikeinse voorganger Donald Trump. Uit veel opiniepeilingen blijkt dat een duidelijke meerderheid van Amerikanen voor het recht op abortus is. Door de kwestie samen met de keuze voor een nieuwe president voor te leggen aan de kiezers, hopen de Democraten kiezers te kunnen mobiliseren die dan tegelijkertijd op Biden zouden stemmen.

Derde grootste staat

In meer dan tien staten zijn er plannen om zo’n referendum te organiseren, en met Florida komt daar nu een erg belangrijke staat bij. Florida is na Californië en Texas de derde grootste staat van de VS, en er vallen 30 van de 270 kiesmannen te rapen. Voor de Democraten biedt het referendum dan ook kansen om de staat terug te winnen. Florida werd lang gezien als een strijdstaat, maar bevindt zich volgens kiezersonderzoek na twee overwinningen op rij voor Donald Trump relatief zeker in het Republikeinse kamp.

Lees ook

Wat zijn kiesmannen ook weer, en hoe werkt het kiescollege? Lees het in ons ‘ABC van de Amerikaanse verkiezingen’

Ook dinsdag riep Biden de Amerikanen, en de inwoners van Florida in het bijzonder, op om in november “hun stem te laten horen”. Biden zegt aan de kant te staan “van de duidelijke meerderheid van Amerikanen die het recht steunen van vrouwen om zelf een keuze te maken”.

Trump zei begin dit jaar nog dat hij trots was op de rol die hij speelde bij het annuleren van Roe v. Wade in 2022, door conservatieve rechters aan te stellen in het Hooggerechtshof. Dat arrest garandeerde sinds 1973 het recht op abortus voor alle Amerikaanse vrouwen. Nu is het aan de staten om te beslissen welke restricties ze opleggen, wat in veel conservatieve staten geleid heeft tot een de facto verbod op abortus.